Vegan ville förbjuda koklockor – nekas medborgarskap

Foto: EDI ENGELER / TT / NTB Scanpix
Korna har klockor runt halsen – något Nancy Holten vill förbjuda.
NYHETER

Aktivisten och veganen Nancy Holten tänker på kornas välbefinnande och vill därför förbjuda klockorna som schweizarna hänger runt deras halsar.

Ett krav som inte uppskattas av lokalborna, skriver The Local.

42-åriga Nancy Holten är född i Nederländerna men har bott i Schweiz en stor del av sitt liv.

Hon är vegan och aktivist och har kämpat för att förbjuda en tradition som bland annat finns i Schweiz – att hänga klockor runt kossors halsar. Hon anser nämligen att de har en negativ effekt på kornas hälsa. För att kunna bedriva sin kamp har hon bland annat startat Facebooksidan Kuhglocken "out" och talat i media.

”Hon irriterar oss”

När någon söker medborgarskap i Schweiz har de lokala invånarna ofta inflytande över beslutet. Och Nancy Holtens antiklock-kampanj har inte gått hem hos invånarna i Gipf-Oberfrick, där hon bor. För andra gången har hon därför fått avslag på sin ansökan om medborgarskap.

– Hon har en stor käft. Hon irriterar oss och respekterar inte våra traditioner, säger Tanja Suter, president för det lokala politiska partiet, till lokala tidningen 24heures.

Holtens agerande har fått dem att undra varför hon ens skulle vilja vara schweizisk, menar Urs Treier, talesperson för den lokala regeringen.

– Om det är någon som är så mycket i rampljuset och är rebellisk mot saker som är accepterade i samhället då kan det leda till att samhället slår tillbaka, säger Urs Treier, talesperson för den lokala regeringen, till The Local.

Nancy Holten försvarar sig och säger att hon är ledsen över att inte få ett schweiziskt pass – men att hon inte kommer ge upp sin kamp för korna.

– Många tror att jag attackerar deras traditioner. Men så är inte fallet, och det har aldrig handlat om det. Det som drivit mig är kornas välbefinnande, säger hon till The Local.

ARTIKELN HANDLAR OM

Schweiz