Skidstjärnans udda löfte efter olyckorna

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Han har brutit två fingrar det senaste halvåret.

I sommar har Johannes Hösflot Kläbo ett fokus.

– Jag ska hålla mig undan basket och boxning.., säger den norska skidåkaren.

I vintras passerade Johannes Hösflot Kläbo en boxningsmaskin - som registrerar hur hårt du slår – på väg hem från en bowlingskväll med kompisar.

Han testade vilket slutade med en fraktur på en av fingrarna i vänsterhanden.

Senare i vår var olyckan framme igen. Då provade norrmannen basket och åkte på ett nytt fingerbrott.

När Sportbladet når honom på telefon i Trondheim kan han bara skratta åt eländet.

– Fingrarna är bra... Jag hade lite otur där på en basketplan, men det har gått bra för det gick snabbt över. Det var ett litet brott på lillfingret, på samma hand som jag skadade senast men det räckte med samma behandling med ett skydd och jag har kunnat åka rullskidor, säger han.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har du planer på att testa någon annan sport i sommar?

– Golf, men det ska vara svårt att skada sig på. Jag ska hålla mig undan basket och boxning...

Har svårt att sova

23-åringen, som i vintras fick se sig besegrad av ryska åkaren Alexander Bolsjunov i den totala världscupen, vässar formen hemma i Trondheim. Det blir inget höghöjdsläger som planerat på grund av pandemin, så han lägger kraft på bra pass med de landslagskollegor som bor i samma område.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Rullskidträning väntar nu.

Den stora utmaningen de här dagarna är värmen.

– Vi får träna lite tidigare om dagarna. Det svåraste är att kunna sova när det är så varmt. Det har varit en fördel med att bo hemma hos mamma och pappa i källaren för där är det samma temperatur året om. Nu är det lite varmare i sovrummet, säger Kläbo som inte längre bor i barndomshuset.

Han har noterat att den svenska utmanaren Calle Halfvarsson gjort en satsning med cykeltränaren Mattias Reck. Något som väcker norrmannens intresse.

– Jag har börjat cykla en del själv och tror att det kan vara positivt. Det ska bli spännande att se den utvecklingen han får, säger han.

Ligger du i fas i din egen träning?

– Jag tycker att det har gått bra. Jag har nästan tränat mer i april och maj än vanligt på grund av corona så jag kom väl förberedd när vi drog igång försäsongen.

Publicerad: