Förslaget: Bestäm själv var du vill hoppa av bussen – på natten

avNicole Gustafsson

Bor du mellan två busstationer och måste välja vilken du ska hoppa av vid?

Det kan snart ändras för de som reser med Skånetrafiken.

Nu finns nämligen ett förslag som handlar om flexibla nattstopp.

Att åka kollektivt hem kan många uppleva som tryggt. Men när bussen stannar en bra bit från där du bor behöver du ta dig ensam hem sista biten. Något många kan uppleva som otryggt – inte minst på natten.

Nu finns ett förslag uppe där resenärer själva ska kunna besluta var de vill kliva av någonstans. Det kallas flexibla nattstopp och var ett vallöfte från C, KD och MP i Skåne inför valet i höstas, något Sydsvenskan rapporterat om.

Redan i höstas beslutade Regionfullmäktige att de flexibla nattstoppen skulle ingå i budgeten för 2019. Och under måndagen ska kollektivtrafiknämnden ha möte. Då väntas ett beslut om att trafikdirektören får i uppdrag att utreda hur flexibla nattstopp ska kunna införas i Skåne.

Flexibla nattstopp har testats i Stockholm

Utredning som nämnden väntas besluta om ska bland annat undersöka hur trafiksäkerheten och säkerheten för passagerarna påverkas. Det behövs ställen som är säkra att stanna bussarna på och där det är säkert för passagerarna att lämna bussen.

Idén om flexibla nattstopp är inte ny. SL i Stockholm har tidigare prövat konceptet på några rutter i norra och västra Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM