Citrusstekt lax går fort att laga.
Foto: Karolina Olsson Haglund
Citrusstekt lax går fort att laga.

Citrusstekt lax

3,7 (45 röster)

Lyxa till laxen med friska smaker av citrusfrukter. Den här rätten tar inte många minuter att laga. Recept ur Samantha Santambrogio-Öberg nya kokbok Al dente.

Citrusstekt lax – Salmone agli agrumi

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 4 laxkotletter
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0.5 röd chili, färsk
  • 1 ask körsbärstomater
  • 2 msk bladpersilja, finhackad
  • 2 msk olio extra vergine d’oliva
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk citron, färskpressad
  • 1 msk apelsin, färskpressad
  • 1 msk rivet citron- och apelsinskal

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Monica Åhlund är sommelier och VD på Vinguiden.

Experten tipsar: Goda viner till citrusstekt lax

Monica Åhlund är sommelier och VD på Vinguiden.

.

Matens karaktär: Örter, sälta, fett, syra 

För att bryta ned det feta i rätten behöver vi viner med hög syra. Rätten är i sig även smakrik så här kan vi ta i och servera ett vin som har en del personlighet och som i sig gör avtryck! Vad passar då väl bättre för ändamålet än två fransoser med lite attityd! 

.

VITT VIN: Gustave Lorentz Riesling Réserve, 2018. Art nr 22257, 109 kr.

  • Vita vinets karaktär:  

  • Doft: Blommig, inslag av honung, liten sötma med inslag av citrus, mycket frisk i doft.

  • Smak: Citrus i smak, gröna äpple med viss honung, mineral i mer smakrik ton, druvtypisk ton med viss längd där friskheten dominerar.

ROSÉVIN: Côté Mas Organic Rosé, 2018. Art nr 2282, 89 kr

  • Rosévinets karaktär: 

  • Doft: Inslag av hallon, smultron, röda vinbär i frisk stil, balanserad.

  • Smak: Ren, inslag av jordgubbar, smultron åt det omogna hållet med liten mineral finess, balanserad.

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK