Feminism i fokus för ny utrikesminister

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Naina Helén Jåma/TT
Handelsminister Ann Linde (till höger) är favorit att överta utrikesministerportföljen efter Margot Wallström. Arkivbild.

NYHETER

En feministisk utrikespolitik lär fortsätta även med en ny utrikesminister – men kanske inte med samma kraft, tror bedömare.

Regeringen förlorar en världskändis, men kanske kan bytet innebära en öppning gentemot Israel.

– En ny utrikesminister kan väntas försöka fullfölja Margot Wallströms ansträngningar med ett Sverige som en aktiv stat, diplomatiskt i FN, och linjen med den feministiska utrikespolitiken, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Varje utrikesminister måste också balansera mellan stormakterna USA och Ryssland, hantera brexit och läget i Ukraina, påpekar han. Någon större omsvängning tror han därför över huvud taget inte på.

I Israel har Wallström blivit närmast persona non grata. Det väcker frågan om ett byte på utrikesministerposten kan innebära en nystart i relationerna.

– Margot Wallström var ju personligen identifierad med den här politiken att erkänna Palestina, säger Hallenberg.

Personligt engagemang

Annika Bergman Rosamond, genusforskare och docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, påpekar att den feministiska utrikespolitiken är väldigt kopplad till Margot Wallströms personliga engagemang.

– Jag är inte säker på att vi skulle ha haft en feministisk utrikespolitik om hon inte hade varit utrikesminister, för hon har jobbat med frågorna i FN och varit intresserad av dem förut, säger hon.

Kontroversiell och älskad

Wallström har en viss kändisstatus och lång internationell erfarenhet, påpekar Annika Bergman Rosamond.

– Hon är både kontroversiell och älskad, har figurerat mycket i internationell press och blivit lite av en världskändis. Det tror jag mycket beror på den feministiska utrikespolitiken, för Sverige var först med att använda det varumärket.

Trots kopplingen till Wallström som person tror Annika Bergman Rosamond att den feministiska utrikespolitiken blir kvar – den ligger i linje med regeringens övergripande politiska ambitioner.

– Jag tror inte att regeringen kommer att göra sig av med den.

Hon lyfter fram att handelsminister Ann Linde, som enligt obekräftade uppgifter ska få posten, också har en uttalat feministisk inriktning.

Publicerad:

LÄS VIDARE