Skånskt smuggelgodis ger Danmark tandgnissel

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mariam Butt/NTB/TT
Godis på danska sidan kan i vissa fall visa sig vara svenskt "svart" godis. Arkivbild.

Tonvis med skånskt godis köps in svart och säljs till kunder i Danmark. Fusket medför att danska staten luras på tusentals kronor i moms och sockeravgift per ton godis, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Godishandeln sker via danska skenföretag som används för att kunna köpa godis i Sverige momsfritt. Sedan säljs det vidare till svart till olika danska butiker.

– Vi kan konstatera att danska mindre verksamheter kör till Malmö och hämtar godis, och så betalar de inte avgifter och har heller inte spårbarhet på varorna, säger Michael Rosenmark, chef på Fødevarestyrelsens rejsehold till SVT.

En stor del av godiset är ofta gammalt eller kan misstänkas vara förfalskat. I ompackad form hamnar det på dansk marknad, där 25 procent moms på godis och sockerskatt gör det lönsamt att fuska. Olika godisvaror har olika avgifter, baserat på hur mycket socker de innehåller.

Tillvägagångssättet har uppdagats i samband med att livsmedelskontrollanter på båda sidor av Öresund ökat sina kontroller av godisförsäljare och grossister. Fusket med moms och sockeravgifter kostar Danmark motsvarande 46 000 svenska kronor per ton, enligt SVT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö