”Ryssland riskerar att portas från EM”

Nya uppgifter: Då tar Wada beslutet

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ryssland utreds för att ha manipulerat dopningsprov.

Enligt The Guardian förväntas Wada klassa nationen som bristfällig i sitt antidopningsarbete.

Något som kan innebära uteslutning ur EM och OS.

Det är sedan tidigare känt att den globala antidopningsorganisationen Wada har inlett en ny utredning av den ryska motsvarigheten Rusada. Efter fuskmisstankarna som väcktes i den så kallade McLaren-rapporten begärde Wada att få tillgång till all data från det numera avstängda laboratoriet i Moskva – och när man väl fick det visade den första analysen av materialet 47 fall av misstänkt dopning.

Nu riskerar Ryssland att straffas.

Ska lämna besked

The Guardian rapporterar att Wadas exekutivkommitté sammanträdde i söndags för att diskutera sin utredning mot Ryssland och att man ska träffas igen den 9 december och därefter gå vidare med ett beslut gällande huruvida nationen kan klassas som tillförlitlig i sitt antidopningsarbete eller inte.

”Om exekutivkommittén lämnar ett negativt besked riskerar Ryssland uteslutning från samtliga stora idrottsevenemang, samt att stoppas från att agera värdnation i fotbolls-EM 2020”, skriver The Guardian.

Stoppades i vinter-OS

2018 stoppades Ryssland från att delta i vinter-OS. Efter att ha överklagat till idrottens skiljedomstol (Cas) tilläts dock 168 ryska atleter delta under neutral flagg. Och efter mästerskapet hävdes Rysslands avstängning då ”bara” två av de 168 deltagarna åkte fast för dopning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN