Mejla

Malin Wollin

Judehatet har flyttat in i underhållnings-tv

Publicerad:
Uppdaterad:

Låt mig först ogenerat kokettera med att jag inte tittar på ”Big brother”.

Inte för att jag älskar finkultur allena eller så, det känns bara så gammalt och obsolet med ”supa och slåss”-tv. En tjej i triangelbikini som står och skriker att någon som kallas Stoffe har pullat innanför någon annans triangelbyxa.

Med det sagt, någonting i ”Big brother” är nytt.

Judehatet har tydligen flyttat in i underhållnings-tv.

Vad är det som händer här?

TV4 är bara en tv-kanal, Meter är bara ett produktionsbolag, men jag undrar om inte det här säger något mer om normalisering och framflyttning av gränser?

Självklart är produktionen bakom programmet medvetna om det som alla tänkande individer förstår: stänger man in tjugo idioter i en bur så blir det bråk på oerhört låg nivå.

För hur kan en person ha så nära till kommentaren ”Jag hatar judar” med mindre än att det lyser igenom i någon av alla de förintervjuer och all research som gjorts med deltagarna?

Isabel Pereira och Kim Kamal kastades ut från ”Big brother”efter att ha uttryckt sig kränkande om judar.
Foto: TV4
Isabel Pereira och Kim Kamal kastades ut från ”Big brother”efter att ha uttryckt sig kränkande om judar.

Senast jag såg ”Big brother” handlade det om onanikojor för tjejer, pippa under ett guppande täcke och den där killen som kissade i en sportväska. Det vidrigaste jag kan minnas var att en manlig deltagare antydde att en kvinnlig deltagare var tjock. Jag minns det som i går eftersom hon tog så oerhört illa vid sig och visade det. År av mörka tankar om vikten och så när man äntligen har gått vidare så sticker någon in ett vasst föremål där det gör som mest ont. Till på köpet inför öppen ridå. Så var det med den självacceptansen.

Men ändå, en tjockiskommentar är om än förlegad och fantasilös ett relativt ovanligt grepp nuförtiden. Att ha en större kropp avdramatiseras i sakta mak i och med kroppsaktivism och att vi faktiskt blir tyngre för varje generation.

Men judehat? Jag känner mig väldigt naiv i det att jag blev så chockad när jag hörde om den ofiltrerade antisemitismen rakt ut i livestreamad tv.

Känner hon att det hon säger inte är en bomb? Tror hon att hon är i ett tryggt rum och att hon är omgiven av anhängare? Är det ingen big deal att säga att man hatar judar i ”Big brother”?

Jag har så svårt att förstå att det här kommer från ingenstans. Jag känner inga judehatare, så jag vet inte hur de för sig, men jag antar att de finns lite överallt.

Man måste inte vara forskare i hat för att se vad det är som har hänt i buren likväl som i samhället på bred front:

Kommentarsfälten har fått ansikten och röster.

I flera år har vi ylat om att det är fegt att gömma sig bakom ett tangentbord. Vi har bett hatarna komma ut i solen.

Få se om du vågar stå för det där, har vi vädjat.

Nu gör de det.


Av: Malin Wollin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN