Undervisande klimatkris-action med diverse problem

Så många plus får TV4:s och C Mores ”Tunn is”

Publicerad:
Uppdaterad:
Lena Endre och Bianca Kronlöf i ”Tunn is”.
Foto: Yellowbird.
Lena Endre och Bianca Kronlöf i ”Tunn is”.

TV

TV-RECENSION Miljöerna är maffiga, men skådespelarinsatserna är ojämna och som helhet lutar ”Tunn is” farligt mycket åt det didaktiska hållet.


Tunn is

C More/TV4
Del 1-4
Av Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson och Jóhann Ævar Grímsson, med bl a Lena Endre, Bianca Kronlöf, Alexander Karim, Johannes Bah Kuhnke, Angunnguaq Larsen, Iben Dorner och Reine Brynolfsson.


DRAMA Klimatkris, frågan om Grönlands självständighet, och villkoren för ursprungsbefolkningen. Spänningsdramat ”Tunn is” har mycket angeläget på hjärtat. Så mycket att det färdiga resultatet lutar farligt mycket åt det didaktiska hållet.

Lena Endre, som har utvecklat idén tillsammans med producenten Søren Stærmose, spelar Elsa Engström. En tidigare klimatforskare och miljöaktivist som nu är Sveriges utrikesminister, och anländer till Grönland i hopp om att ministrarna i Arktiska rådet ska underteckna ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen.
Men hon hinner knappt landa förrän hennes rådgivare Viktor (Alexander Karim) hamnar mitt i ett gisslandrama, då ett fartyg ägt av ett stort svenskt oljebolag attackeras utanför Grönland.

Viktors gravida fru, Säpo-agenten Liv (som spelas så offensivt av Bianca Kronlöf att nära nog varenda replik har karaktären av en liten attack) slänger sig iväg till Grönland på eget bevåg för att rädda sin man. Och får – av någon outgrundlig anledning – efter ett visst initialt motstånd från den danska polisen, delta i en utredning som snart innefattar fler kidnappade människor och ett eventuellt mord. Dessutom är hungriga isbjörnar i omlopp, och falska nyheter som svartmålar Elsa och riskerar att skjuta avtalet i sank börjar cirkulera på nätet.
Gissa tre gånger om några graviditetskomplikationer kommer att uppstå eller inte, när Liv ger sig av på en skoter ut på de stora snötäckta, obebodda och iskalla vidderna.

”Tunn is” utspelar sig i fantastiskt maffiga miljöer, har en effektiv musikslinga som matchar dem och gör mycket för stämningen, och behandlar onekligen extremt angelägna teman. Och framför allt de grönländska skådespelarna klarar sig bra. Angunnguaq Larsen gestaltar den hårt prövade lokala polischefen Enok men en fin blandning av uppgivenhet och värdighet, medan den påfallande begåvade barnskådisen Nive Pedersen imponerar med sin naturlighet i rollen som hans kloka lilla dotter, och Nukâka Coster-Waldau är övertygande trasig och hopplös som hans alkoholiserade fru.

Men andra klarar sig sämre, och känslan av föreläsning ligger som ett tungt snötäcke över hela produktionen, som känns mer som ett dramatiserat debattinlägg än ett övertygande, organiskt spänningsdrama.

”Tunn is” har premiär i TV4 och på C More den 3 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE