Frölunda i ny final – vände mot Luleå

avTT

Publicerad:
Foto: Pontus Lundahl/TT
Joel Lundqvist styrde in Frölundas 2–1-mål mot Luleå – och lade grunden till ännu en final i CHL.

Det är aldrig kört, aldrig över så länge det finns tid att resa sig ur de svåraste underlägen.

Bäst på det i CHL-hockeyn?

Helt klart Frölunda. Nu spelar klubben sin femte final – och får chansen att försvara förra årets titel.

– Vi visar en fantastisk karaktär och lagmoral som orkar vända, säger tränaren Roger Rönnberg.

Färjestad gjorde 6–3 i den första åttondelsfinalen. Repliken från Frölunda? 8–2 på hemmais. Schweiziska Biel hade chansen att spela bort Frölunda i kvartsfinalen, men Frölunda vände och vann efter förlängning.

Varpå Luleå gjorde 3–2 i den första semifinalen i Göteborg – och gick fram till 4–2 genom Juhani Tyrväinen i första perioden i kvällens returmatch.

Då slog Frölunda till igen. Operation upphämtning inleddes – och på nytt fick den ett lyckosamt slut. Rhett Rakhshani, Joel Lundqvist och Ryan Lasch vände till 3–1 och totalt 5–4 – och ännu en fixad finalplats.

Där väntar tjeckiska Mountfield som slog ut Djurgården.

Dominerar i CHL

Frölunda är dominanten i turneringen sedan starten av Champions Hockey League säsongen 2014-2015. Då blev det visserligen finalförlust – mot just Luleå – men sedan dess har klubben vunnit pokalen tre av fyra gånger, senast förra året efter finalseger mot München.

– Det är inte många som slår Luleå borta, så vi är ruggigt glada. Vi kände oss starka i andra, kom upp bättre i positionsspelet och kommer ut starka i tredje. Det är en tajt match som vi hittar ett sätt att vinna, säger lagkaptenen Joel Lundqvist till SVT.

Ett mål och en assist – snacka om ett perfekt sätt att fira sin 1 000:e tävlingsmatch i Frölundatröjan.

Djurgården chanslöst

Djurgården hade uppförsbacke inför sin semifinalretur på bortais. Mountfield hade 3–1 att luta sig mot inför de sista 60 minuterna.

Och när Jakub Lev gjorde totalt 4–1 i spel i numerärt överläge i inledningen av mittenperioden talade inte mycket för Djurgården. Än mindre efter Richard Nedomlel 2–0 alldeles i början av slutperioden.

Tjeckerna vann matchen med 3–0 och semifinalen med 6–1. För Mountfield, hemmahörande i Hradec Králové, väntar klubbens första CHL-final – på hemmaplan den 4 februari.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Mountfield är ett tufft lag. En bra motståndare, säger Roger Rönnberg till SVT.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå