Efter Trumps Kina-utspel – staten stängde av sändningen

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump gick till stenhård attack mot Kina med anklagelser om allt från coronavirusets spridning, industrispionage och agerandet i Hongkong.

Då släckte kinesiska staten sändningen från talet.

– Det blev helt svart, säger CNN:s korrespondent David Culver.

Samtidigt som Minneapolis brinner och presidenten är i öppen konflikt med några av landets största sociala medier valde presidenten att hålla en presskonferens helt inriktad på Kina.

USA:s president riktade stenhård kritik och flertalet anklagelser mot landet. En del i det rörde coronaviruset som han menar dödat 100 000 amerikaner i onödan för att Kina mörkat utbrottet. Därför meddelade han också att USA nu helt bryter med världshälsoorganisationen, WHO, och drar tillbaka sitt medlemsskap. I fjol stod landet för omkring 15 procent av organisationens budget med över 400 miljoner dollar i stöd, enligt TT. 

– Vi omdirigerar alla de pengar vi bidragit med dit till andra organisationer runt om i världen som jobbar med hälsofrågor, säger Trump.

Donald Trump under fredagens tal.
Foto: TT
Donald Trump under fredagens tal.

”Påverkar alla avtal med Hongkong”

Men anklagelserna rörde också Kinas agerande i Hongkong-frågan. Trump menar att det inte längre går att se Hongkong som en fristående del av Kina. Därför ska också alla undantag Hongkong haft i relation till USA upphöra.

– Mitt tillkännagivande i dag kommer påverka alla avtal vi har med Hongkong, från utlämningsavtal till exportkontroll och teknologi, säger Trump.

Det stenhårda budskapet fick man dock inte se i Kina.

Enligt CNN:s korrespondent i Beijing, David Culver, släcktes CNN:s sändning i landet.

– Det togs inte emot bra här och det vet jag utan att behöva prata med någon. Vår sändning blev helt svart, den stängdes av. Det är ganska vanligt att man gör så här när man inte gillar budskapet, säger Culver.

Presidenten tog inga frågor efter sitt anförande och berörde inte situationen i Minneapolis alls.

LÄS VIDARE

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: