Foto: David Frenkiel
Dinoburgare – ett riktigt kraftpaket.

Dinoburgare som man blir stark av

4 (5 röster)

Dinoburgare proppade med spenat och quinoa sätter igång fantasin hos både barn och vuxna. Recept ur kokboken Little green kitchen av David Frenkiel och Luise Vindahl, Norstedts.

– Vi berättar ofta historier för barnen om hur stark maten gör oss. Ta till exempel de här burgarna. De är fullproppade med spenat och quinoa och alla vet ju att Karl-Alfred älskar spenat och att han är starkast i världen! Det är också uppenbart att dinosaurierna slukade quinoa. Det räcker ju med att kolla på deras hud för att veta det – den ser precis ut som quinoa, eller hur? Behöver du mer bevis? Smaka då på de här läckra burgarna så får du se själv. Du kommer att bli lika stark som en sjöman och lika lång som en dinosaurie. Vem vet, du kanske till och med kan blåsa ut eld som en drake. För bra mat har alla möjliga magiska egenskaper, säger Luise Vindahl och David Frenkiel som skrivit kokboken Little green kitchen.

  • Vuxentillägg: Toppa burgarna med mosad avokado och mer grönsaker. Du kan också servera dem helt utan bröd, tillsammans med en sallad och valfri sorts gryn.

  • En hjälpande hand: Låt barnen hjälpa till med att forma burgarna. Att förbereda ingredienserna till serveringen och lägga upp dem på ett fat är också ett roligt jobb för dem.

Dinoburgare

arrow downarrow up
  • Spenat- och ärtburgare

  • 1 dl quinoa, svart, sköljd och avrunnen
  • 2 dl vatten
  • 2 ägg
  • 75 g spenat, endast bladen, grovhackade
  • 300 g ärter, gröna , frysta, upptinade
  • basilika, bladen från två kvistar
  • 2 dl havregryn
  • 50 g pecorino, eller parmesan
  • 2 msk citron, pressad saft
  • 1 tsk flingsalt
  • olivolja, till stekning
  • Dressing

  • 0.8 dl majonnäs
  • 2 msk kapris, sköljd, avrunnen och hackad
  • 1 msk ketchup, av god kvalitet
  • till servering

  • hamburgerbröd, små
  • ketchup
  • tomater, skivade
  • salladsblad, krispiga

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM