Halmstad

Tusentals strömlösa efter explosion

avHans Österman, Victor Stenquist

Tusentals elkunder i Halmstad var utan ström efter klockan 22 på torsdagskvällen.

Orsaken var en explosion i ett ställverk.

Vid 07-tiden på fredagen var strömmen åter.

Explosionen drabbade en isolator på ställverket i Hovgård. Larmet kom strax efter klockan 22.

– Vi var och kontrollerade att det brann på ett ställverk. Vi inväntade experter från Eon och Hem. Det är så hög spänning att vi inte kunde göra något och det fanns ingen spridningsrisk, säger Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad.

Hem är en förkortning för Halmstad energi och miljö, det lokala elbolaget i staden. Enligt deras hemsida var vid 04.30-tiden cirka 3 400 kunder i Halmstad utan ström. Som mest var drygt 8 100 abonnenter drabbade under natten.

Timmen efter explosionen låg Hems hemsida nere, troligen på grund av hög belastning. På Facebook skrev bolaget att det inte finns någon prognos för när strömmen kan vara tillbaka:

”En explosion har skett på Hovgård, huvudstation och inmatningspunkt för EONs nät till Halmstad. Ett antal tusen kunder i Holm, Vapnö, Flygstaden, Söndrum, Tylösand med flera är strömlösa.”

Åsa Montan, kommunikatör på Hem, gav en ny uppdatering efter midnatt:

”Vi har nu kunnat kontrollera Hovgårds ställverk och kan konstatera att explosionen orsakat stora skador på båda matarenheterna i EONs anläggning som ger ström till stora delar av norra Halmstad. Den ena enheten har brunnit och är mycket skadad men även enhet nummer två har gått sönder varför HEM inte vågar gå in och åtgärda utan EONs inspel. Det kan göra större skada än nytta om vi försöker starta upp en skadad enhet.”

Foto: ROGER LARSSON/HALLANDSPOSTEN
Sent i natt uppgav Halmstad energi och miljö (Hem) att det är omfattande skador på ställverket.

”Det tar också tid att efter åtgärder och lagningar starta upp strömmen i ett så stort område. Råd att ge är att inte öppna frysar och kylskåp och att invänta mer information. Förhoppningsvis vet vi mer innan det dagas.”

Åsa Montan uppgav vid 05-tiden för Aftonbladet att den senaste prognosen är att alla bör ha fått strömmen tillbaka ”inom 2-3 timmar”.

Vid 07-tiden ska strömmen ha varit t

ARTIKELN HANDLAR OM

Halmstad