Mejla

Natalia Kazmierska

Nej, västvärlden har inte fallit nu heller

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Knappt hade Paris pompiers anlänt innan althögern började yra om Frankrikes undergång och västerländska civilisationens fall.

Men dags att skingra rökdimmorna.

Europas bästa selfiekuliss kommer överleva även detta.

Att en olycka i renoveringsarbetet tycks ligga bakom branden i Notre Dame spelar såklart ingen roll för de högerextrema som genast började sprida konspirationer om religionskrig i sociala medier. Eller ännu hellre, om att pk-media redan mörkat vem som tände gnistan. 

Men även vanligen sansade röster målade upp kolsvarta domedagsstämningar inför den rökfyllda kyrkspiran.

Plötsligt fanns inget viktigare i det annars så sekulära, religionskritiska Frankrike än att rädda några heliga reliker som sägs ha tillhört Jesus. Människor som aldrig skulle sätta sin fot på en katolsk gudstjänst stämde upp i sakrala hymner och knäföll för rosettfönster.

”The end of everything” mässade förre utrikesminister Carl Bildt på Twitter, medan fransmännen skådade det mest mirakulösa sen revolutionen – en fransk president som sörjde en kyrka i tv. Hallelujah! 

Det var en märklig apokalyptisk uppvisning inför ett hus som de flesta har en turistselfie-relation till.

Förutom ni goth-kids som älskar gargoyler, då.

Visst är det hemskt att se historia i lågor, men man undrar då var dessa kulturarvstårar fanns när moskéer, kyrkor och flertusenåriga helgedomar skövlades i exempelvis krigets Syrien och Irak? Ofta där det dessutom togs många människoliv. Genom Notre Dame får vi perspektiv på förstörelsen av Palmyra, Nimrud, Al askari, alla lika centrala delar av vårt gemensamma kulturarv. Ja, vårt – vad än tokhögern påstår. Dessa tragedier som ofta blir notiser i tidningarna. 

Skillnaden är att Europa har resurser att fixa det som gått sönder. Louis Vuitton-miljardärer har redan skjutit till hundratals miljoner för att återställa Notre Dames raserade tak. Lustigt nog samma förmögna överklass som av Macron krävt enorma skattesänkningar för sin överlevnad. De har tydligen stålar över nu.

Förmodligen påverkas de mindre av Notre Dame-branden än när gula västarna vandaliserade Chanel-butiken på Champs Èlysées.

Så ser vår historia också ut. De välbeställda köper monument, de fattiga bygger dem. Katedraler förstörs, byggs upp igen. För just Notre Dame har renovering, fix och ombyggnation varit ett normaltillstånd sen medeltiden.

Och de som nu gapar om att Frankrike brinner, har inte förstått att kultur och historia är saker som aldrig står färdiga.

avNatalia Kazmierska

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Notre-Dame

Paris

Frankrike

Historia

Palmyra