Domen i natt: Brexitkaoset fortsätter

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Först lovade Theresa May att avgå – om hennes avtal fick stöd.

Sedan röstade parlamentet ner samtliga åtta brexitförslag.

Brittisk press är enig om en sak: Kaoset blir bara värre.

– Storbritannien har ett nervöst sammanbrott eller medelålderskris, säger brexitmotståndaren Elsbeth Williams, 51.

Den intensiva kvällen i det brittiska parlamentet började med att premiärminister Theresa May lovade att säga upp sig – om hon får stöd för sitt brexitavtal i parlamentet. Två gånger har Mays avtal förlorat med historiskt stora siffror. Nu ville hon ge det en tredje chans och spelade i ett stängt möte med konservativa ledamöter ut sitt sista kort – att lämna plats åt någon annan i förhandlingarnas nästa steg för att få de mest hårdföra brexitörerna på sin sida.

– Jag är redo att lämna detta jobb tidigare än jag planerat för att göra vad som är rätt för vårt land och vårt parti, sa May, uppger Downing Street.

– Jag ber alla i detta rum att stötta avtalet så att vi kan fullfölja vårt historiska uppdrag – att leverera enligt det brittiska folkets beslut och lämna Europeiska Unionen på ett smidigt och ordnat sätt.

May fick flera tvivlare att byta sida och enligt ledamöter på plats skulle en efter en ha ställt sig upp och sagt att de nu stöttar hennes avtal. Boris Johnson, som kallat avtalet ”ett historiskt misstag” och en ”katastrof för demokratin”, bytte sida eftersom han inte ville riskera att brexit ställs in.

1 av 4 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Elsbeth Williams, 51, är motståndare till brexit.

I måndags röstade parlamentet igenom ett förslag för att parlamentsledamöterna skulle ta kontrollen över brexitförhandlingarna från Theresa May och regeringen. 

På onsdagskvällen röstade ledamöterna om åtta förslag på EU-utträdesmöjligheter som talmannen John Bercow valt ut. De handlade bland annat om att lämna EU utan något avtal, att stanna i tullunionen, att hålla en ny folkomröstning – eller ställa in Brexit. Men alla möjligheter röstades ner med en varierande majoritet, och kaos utbröt i underhuset. Man började diskutera hur man tar resultatet vidare.

– Det här är en tvåstegsprocess. I dag handlade om att se var det största stödet kan finnas. Tullunion-förslaget fick 264 röster och störst av allt var ”Peoples vote” (förslaget om att folk ska rösta om utträdesavtalet), sa ledamoten Anna Soubry som lämnat Torypartiet för en självständig grupp.

– Vi fortsätter på måndag för att hitta en kompromiss. Det börjar bli allt mer tydligt att premiärministerns deal behöver gå tillbaka till folket.

Tullunionsförslaget och folkomröstningsförslaget hade båda fått fler röster än vad Theresa Mays avtal någonsin fått i underhuset.

Protester utanför

Ett femtiotal demonstranter, de flesta brexitmotståndare med EU-flaggor, följde kalabaliken i parlamentet – genom att föra lika mycket väsen ute på gatan bakom tv-sändningarna. Elsbeth Williams, 51, tror att Theresa May sagt att hon vill avgå – för att få stanna.

– Hon vet väl att hennes avtal kommer att falla, så hon gör detta för att stanna som premiärminister för det är i slutändan allt hon är intresserad av, säger brexitmotståndaren Elsbeth, som varit på plats sedan halv sju på onsdagsmorgonen.

– Jag skulle ändå föredra henne som premiärminister. Då kan vi stoppa brexit. Ett nyval hade bara varit slöseri med tid, så bara stoppa brexit för detta är en total nationell skam. Har Storbritannien ett nervöst sammanbrott eller en medelålderskris? Vem vet, men det måste sluta.

En brexitanhängare på plats vill bli av med Theresa May så snabbt det går.

– Jag är orolig för situationen vi befinner oss i just nu, säger den medelålders mannen, som bara vill kalla sig ”Nigel Trump” efter brexitpolitikern Nigel Farage och USA:s president.

– Vårt problem är att vi har någon som röstade för att stanna i EU som ansvarig för vårt utträde och det har inte fungerat. Vi skulle behöva en riktig brexitör vid rodret.

Men nu kanske ni kan få det?

– Nej, hon har bara sagt att hon ska lämna om hon får igenom sitt avtal och det är ett väldigt dåligt avtal.

1 av 10

DUP vägrar

Under omröstningen kom nästa slag mot May. Det nordirländska partiet DUP vägrar fortfarande att stötta hennes avtal – vilket innebär att hon troligtvis kommer att ha svårt att få igenom det i parlamentet. Enligt brittisk media hade May hoppats få till en omröstning om det under torsdagen eller fredagen, men måste kanske nu ändra sina planer. På måndag väntas parlamentet fortsätta att diskutera de mest populära förslagen från onsdagens omröstning. Annars är väldigt mycket i Storbritanniens EU-utträde fortfarande oklart.

Och under natten är landets media enig: Kalabaliken kring brexit fortsätter. ”Underhuset i kaos”, skriver The Sun och Daily Express. Den senare undrar ”Vad mer behöver hon (May) göra?” Medan The Sun skriver ”Slutet på May”. Tidningen i skriver att ett nyval eller en längre uppskjuten brexit nu är mer troliga alternativ.

Brexitsåpan lär fortsätta ett bra tag till. Enligt brittisk media inte länge till med May vid rodret.

Foto: PETER VAN DEN BERG
Publicerad:

LÄS VIDARE