AVSLÖJAR: Sexbrottsdömde domaren avstängd av SvFF tills vidare

Publicerad:

FOTBOLL

Fotbollsdomaren på hög nivå som fällts för flera fall av sexuellt ofredande har stängts av tills vidare av Svenska Fotbollförbundet.

– Han blir inte uttagen förrän vi har gått till botten med vad som hänt, säger domarchefen Stefan Johannesson.

Samtidigt anklagas SvFF för att ha känt till delar av mannens problem tidigare.

I slutet av 2019 dömdes fotbollsdomaren till 100 dagsböter á 230 kronor för att sexuellt ha ofredat två kvinnor. I den ena händelsen blottade sig och onanerade mannen inne på en skola för äldre ungdomar och i det andra fallet i en trappuppgång i samma område.

Uppgifterna om tingsrättsdomarna, som Sportbladet avslöjade häromdagen, kom som en nyhet för Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette.

Domarchefen och ledamoten av domarkommittén sedan i maj 2018, Stefan Johannesson, har samma uppfattning:

– Det är många rykten och fakta som blandas om varandra. Jag förstår att det här har väckt känslor, säger Johannesson.

Vad händer med mannen just nu inom fotbollens organisation?

– Han dömer inga matcher tills vidare. Han blir inte uttagen förrän vi har gått till botten med vad som hänt. Det har gällt sedan förra veckan när jag fick ta del av några av tingsrättsdomarna.

Domarkommittén fick information?

– Jag håller på och tittar på vad som hänt och sammanställer en tidslinje över det som skett kring den berörde domaren. Sedan kommer han få möjlighet att inom en snar framtid svara på och utveckla hur han ser på det som hänt, säger Johannesson till Sportbladet.

I domen för sexuellt ofredande från tingsrätten i slutet av 2019 skriver domstolen att mannen ett år tidigare dömdes för likartad brottslighet och därför ”ska dagsboten bestämmas till högre antal än vad som är normal praxis för blottning”.

Sportbladet tagit del av flera samstämmiga uppgifter om att mannen även misskött sig i fotbollssammanhang, i samband med fortbildning – som han tvingades lämna i förtid – för domare under våren 2018.

– Man får inte blanda ihop hela SvFF:s organisation med enskilda domarcoacher som har känt till delar av mannens problematik eller enskilda händelser, säger Stefan Johannesson.

Flera personer uppger dock för Sportbladet att händelserna från domarutbildningen, som dock inte blev föremål för någon polisutredning eller liknande, kom till ansvariga inom SvFF:s kännedom.

– Det var en utbildning i fotbollförbundets regi. Jag är övertygad om att domarkommittén fick reda på vad som hände, säger en källa till Sportbladet.

Dra gränsen för rollerna

Mannen har förklarat sitt agerande, både i samband med domarna för sexuellt ofredande och i mejl till domarkolleger efter händelserna vid domarutbildningen, som problem med alkohol och i några fall i kombination med narkotika när mannen mått dåligt.

– Jag har pratat med våra jurister inom SvFF om det här. Det är viktigt att vi sköter det här rätt. Vi har inte ställts inför liknande frågeställningar tidigare. Vi tar väldigt allvarligt på den här typen av brottslighet eller problem med tanke på vad vi tycker inom fotbollen. Men det är också viktigt att vi vet var vi ska dra gränsen för händelser när man är fotbollsdomare eller ren privatperson, säger Stefan Johannesson.

Sportbladet har varit i kontakt med mannen, som fullgjort sina domstolsstraff, men han avböjer att kommentera.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.