Leifby: Vill hiva ut fanskapet genom rutan

Av: Marcus Leifby

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Eurosport/Bildbyrån

Friidrotts-VM pågår för fullt och hade det inte varit för Eurosport och A Lennart Julin så hade även jag slagit nytt världsårsbästa.

I att hiva ut teve-fanskapet genom rutan.

Åttameternittio!

Genom grannens markis, rakt ner över den rostfria grillen med sidobrännare och elektronisk tändare.

Det var nära att teven hamnade där, härom kvällen, när Mo Farah sprang sitt sista stora 10 000-meterslopp inför sin mäktiga och maniska hemmapublik och något spånhuvud på TV4 tyckte det var läge att – TA-DA! – bryta för reklam.

Ett av mästerskapets största glansnummer var, förstås, inte fredat det heller och att slafsa Sir Mo på det sättet var smaklöst.

TV4 har laglig rätt att visa tolv minuter reklam i timmen, de får själva bestämma när och var avbrotten ska komma, men jag skulle inte bli förvånad om de är uppe på både 14, 16 och 23 minuter och nosar.

Fyran har fällts för reklamövertramp förut – och vem klockar egentligen? 
Avbrotten är så långa och många att Idol-Bagge numera känns som en del av Fyrans friidrottsbevakning.

Vad tror du om släggan nu, Bagge?

För de som inte orkar med reklamen finns olika alternativ, antingen så går det att köpa en ”streamingtjänst”, det görs en del reklam för den, också, och det finns olika varianter beroende på plånbokens tjocklek.

Eller så går det att byta kanal.

Eurosport (som visserligen också bryter för reklam, men inte lika mycket eller ofta, och utan Anders Bagge) har slagit på stora trumman och skickat en namnkunnig formation till London.

Eurosport saknar studio

SR-skolade Tommy Åström är bäst i landet på att kommentera friidrott, SVT-dresserade Jonas Karlsson har ett par OS-ackrediteringar runt halsen, och Sanna Kallur är… Sanna Kallur.

Kul! Härligt! Pirrigt!

Trion sköter sig galant men eftersom Eurosport, som ska visa OS i vinter, bara har fått loss någon slags andrahandssorterad konfektyr till rättighet så saknas både svenskfokus och egen studio.

Potentialen finns där men de får inte ut allt och det blir som med ett italienskdubbat Roland Hassel-avsnitt.

TV4 är alltså mest närvarande (och frånvarande) och de drar också den största publiken.

Edlund håller hög klass

Fyran, som når 95 procent av befolkningen, passerar ofta en miljon i tittarmätningarna medan Eurosport, kring 30 procents penetration, skvalpar runt mellan 20-80 tusen tittare.

Där har kanalen en del att jobba med inför de fyra kommande olympiska spelen som de är ”home of” för.

TV4 mönstrar också ett riktigt bra och samkört kommentatorspar och jag har tidigare jämfört Johan Edlunds kommentatorssnitt med legendaren Åke Strömmers.

TV4-referenten är kanske inte lika spirituell som Strömmer en gång var, men Edlunds mål (Rhett Rakhshani!) och målgångskrik, tajming och mångsidighet håller högsta klass.

Och bredvid sitter A Lennart Julin och är så där härligt ”Visst nappar det!”-torr som bara statistiksvärmare kan vara.

Tillförlitlighet som få har

Det viktigaste för A Lennart är inte att vara flärdfull eller skapa rubriker, det mest angelägna kan mycket väl vara att berätta hur en funktionär, på egen hand, enklast flyttar en stavhoppsmatta.

Ring A Lennart tidigt en morgon efter Finnkampens avslutningsfest, fråga om årsbästaresultaten i diskus och han svarar ”Aaa Lennart” innan han på rak arm drar de tio bästa resultaten.

Från 1993.

A Lennart, som faktiskt jobbade tillsammans med just Åke Strömmer på Radiosporten en gång i tiden, förser Fyrans sändningar med en tillförlitlighet som få expertkommentatorer mäktar med idag.

Det är tryggt att ha honom där.

Så trots evighetsmånga evighetslånga reklamavbrott och ett helvetiskt zappande mellan kanalerna så hamnar jag till slut nästan alltid hos TV4.
De har svenskfokus och en egen studio, de har Edlund, Brolin, Holm och Julin.

Och Bagge.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE