Köpcentrets ”burar” – för uttråkade män

avChristina Smedbakken

NYHETER

Blir du helt stirrig av att följa med din partner och shoppa? Ett köpcentrum i Shanghai har nu hittat en lösning – ”makens vilobås”.

– En del män gillar inte att shoppa eller gå med sina fruar, utan föredrar att spela spel eller titta på tv, säger projektledaren Owen Wei till AFP.

Foto: TT/Montage
I vilobåset kan du titta på tv eller spelar tv-spel medan partnern shoppar. (Det högra fotot är en exempelbild).

Maken som suckar och pustar över att behöva följa med på shoppingrundan må vara en trött stereotyp, men på ett köpcentrum i Shanghai har man ändå tagit fasta på den. På Global Harbor Mall har man nämligen låtit installera vad man kallar ”makens vilobås”, skriver nyhetsbyrån AFP enligt Yahoo New Zeeland.

Massagestol och tv-spel

Båsen, eller ”mans-grottorna”, består av inglasade små rum utrustade med massagestol och en upphöjd skärm för att titta på tv eller spela tv-spel. Än så länge har fyra bås installerats, till en kostnad av 40 000 kinesiska yuan (motsvarande cirka 49 000 kronor). De är alla märkta med texten ”Privat lounge. Väntar på dig i baren”.

Medan partnern uträttar familjens inköp kan den förmodade shopping-resistenta maken ta det lugnt och roa sig inne i ”buren”. Att använda båsen kostar i nuläget inget, och de kan bokas i förväg via en app.

”En del män gillar inte att shoppa”

Owen Wei, projektansvarig på företaget som byggt båsen, säger att fler köpcentrum kan komma att få dem om de visar sig bli populära.

– En del män gillar inte att shoppa eller gå med sina fruar, utan föredrar att spela spel eller titta på tv, säger han till AFP.

Liu Tianguo är en av dem som tagit sin tillflykt till ett av båsen.

– Jag sade till min fru att jag kommer att vara här. Du går och shoppar och sedan hittar du mig här. Det är bekvämt och jag kan vila lite medan hon spenderar mina pengar, säger han.

Huruvida båsen även är tillgängliga för andra personer än äkta makar är ännu oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Shanghai

Shopping

Tv-spel

Sexism