Eurovision-bråket: Ukraina tvingas böta 2 miljoner kronor

Stoppade ryska artisten från att tävla

avTorbjörn Ek

Julia Samojlova.

Storbråket i Eurovision avslutas nu med att Ukrainas UA:PBC får böta 2 miljoner kronor.

Den ryska tv-kanalen Channel One kommer undan med en tillrättavisning.

– Eurovisions referensgrupp har rekommenderat att UA:PBC beläggs med en avsevärd bötessumma, säger en talesperson för arrangören EBU.

200 000 euro, eller nästan två miljoner kronor i böter.

Det blir straffet för att den ukrainska tv-kanalen UA:PBC inte såg till att Rysslands artist Julia Samojlova kunde tävla i Eurovision song contest i Kiev i maj.

– Organisationen var allvarligt försenad och det orsakade onödiga svårigheter för produktionen. Dessutom misslyckades tv-kanalen med att uppfylla sina skyldigheter när det gäller att samarbeta med EBU över den ryska artistens deltagande. Som ett resultat av detta drogs uppmärksamhet bort från tävlingen och riskerade att skada varumärket Eurovision song contest. Därför har styrorganet, Eurovision song contests referensgrupp, rekommenderat att UA:PBC beläggs med en avsevärd bötessumma, i enlighet med tävlingsreglerna, säger en talesperson för EBU i ett uttalande.

UA:PBC:s högsta chef Zurab Alasania säger till Reuters att bötessumman är på 200 000 euro.

Ryssland får en smäll på fingrarna

Den ryska artisten Julia Samojlova belades med inreseförbud efter att den ukrainska säkerhetstjänsten upptäckt att hon framträtt Krimhalvön, efter att området annekterats av Ryssland. Det strider mot ukrainsk lag och därför stoppades Samojlova från att tävla i Eurovision.

Samtidigt anklagades Ryssland för att aldrig ha avsett att tävla i Kiev eftersom man inte bokat något boende i den ukrainska huvudstaden under Eurovision-veckorna. Slutligen meddelande den ryska tv-kanalen Channel One att de inte tänkte sända Eurovision över huvud taget.

EBU låter Ryssland slippa ifrån storbråket med en smäll på fingrarna.

– Referensgruppen har tillrättavisat Channel One för att de inte deltog vid det obligatoriska delegationschefsmötet i Kiev i mars och för att inte ha sänt showerna. Referensgruppen känner att de regelöverträdelserna överskuggades av det faktum att den ryska artisten inte tilläts att delta i Ukraina, säger EBU:s talesperson i ett uttalande.

Planerar att överklaga

UA:PBC-chefen Zurab Alasania säger enligt den välinformerade Eurovision-sajten ESCkaz att tv-kanalen planerar att överklaga sanktionerna från EBU.

Men referensgruppens ordförande, Frank Dieter Freiling från den tyska tv-kanalen ZDF, vill hellre fokusera på nästa års tävling.

– Vi hoppas att representanter från både Ryssland och Ukraina kan komma tillsammans på scenen i Portugal i en vänlig och icke-politisk tävling, säger han i ett uttalande från EBU.

ARTIKELN HANDLAR OM