PRESENTERAS AV

Alfred startade insamling – för cancersjuke Maxim

avJonna Claesson

1 av 4 | Foto: Privat
Cancersjuka Maxims föräldrar har inte råd att bedala för hans behandling. Nu har Alfred Dittberner startat en insamling

Fyraårige Maxim från Ukraina är svårt sjuk i njurcancer och behöver en operation, men hans föräldrar har inte råd att betala för den. Nu har racerföraren Alfred Dittberner startat en insamling till Maxims behandling.

Foto: Privat
Alfred Dittberner

2015, när Alfred Dittberner var i Ukraina för att diskutera ett racerbilsprojekt, slutade resan med ett möte som har kommit att betyda mycket för alla inblandade.

– När jag satt och väntade på bussen som skulle ta mig till flygplatsen började jag prata med en kvinna som satt där. Vi lade till varandra på Facebook och hördes lite då och då.

En dag dök det upp ett inlägg på kvinnans Facebook. Det var en bild på cancersjuka Maxim.

– Jag bara såg hans stora ögon. Jag tänkt ”vad kan jag göra för den här pojken?”, säger han.

Alfred berättar att hans vistelse i Ukraina gav honom ett uppvaknande.

– Det finns liksom ingen medelklass. Antingen är man otroligt fattig eller jätterik. Jag förstod att Ukraina inte är ett land som kommer kunna ta hand om honom. Är man sjuk och inte har pengar blir man i stort sett lämnad till att dö.

Situationen är ohållbar

Maxims föräldrar hade bra jobb men de tvingades sluta när Maxims tillstånd förvärrades.

– Hans mamma hade ett bra jobb, men har man ett bra jobb som kvinna i Ukraina tjänar man 100 dollar i månaden. Med den månadslönen blir deras situation ohållbar om behandlingar kostar 12–15 000 dollar.

Foto: Privat

Alfred delade med sig av Maxims situation på Facebook och lyckades med sina kontakter att samla in pengar till den första cellgiftsbehandlingen. Pojken svarade bra på behandlingen, men nu återstår en operation.

– Jag har fått många kommentarer som ”vi kan inte hjälpa alla”. Och nej, det kan vi inte. Men vi kan hjälpa någon. Jag tycker världen har blivit helt tokig. Klimatet blir hårdare och hårdare. Vi måste försöka hjälpa de vi kan. Jag är inte speciellt troende, men jag tror på det goda.

Alfred hoppas på att de som inte har råd att bidra, åtminstone kan dela inlägget och föra budskapet vidare.

– Om jag skulle kunna bidra till att rädda den här pojkens liv så skulle det betyda mer än någonting annat för mig. Vi måste få fram pengar så att vi kan knäcka cancergåtan. Mitt ordspråk är att ingenting är omöjligt. Ge mig ett gäng stegar så ska vi ta oss till månen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ukraina

Facebook