Hitlermasker såldes öppet på marknad

1 av 3 | Foto: Isabelle McAllister
Isabelle upptäckte att ett marknadsstånd sålde hitlermasker.

avMalin Wigen

NYHETER

När Isabelle McAllister såg hitlermaskerna som såldes på marknaden i Rättvik reagerade hon direkt, skriver SVT Dalarna.

– Det var 15–20 stycken. Jag blev arg, ledsen och förvånad, säger hon till Aftonbladet.

I onsdags befann sig Isabelle McAllister och hennes vänner i Rättvik där det ställts upp en massa marknadsstånd inför Classic Car Week som börjar på fredag. Ett av stånden fick henne att reagera – i ståndet såldes hitlermasker.

– Ser jag rätt? Tänkte jag först, säger hon och fortsätter:

– Det var 15–20 stycken. Jag blev arg, ledsen och förvånad.

Isabelle stegade fram till försäljaren och ifrågasatte maskerna. Försäljaren påstod att det var en av deras mest populära masker och att de sålt 50 stycken veckan innan.

– Jag sa att jag tyckte att de skulle ta bort maskerna då det var provocerande och rasistiskt. Men det ville inte hon göra för hon var inte ansvarig för ståndet.

Istället började Isabelle och vännerna ringa runt till Rättviks kommun, Visit Dalarna och Classic Car week. Den sistnämnda, som inte äger marknadsplatsen, skickade dit någon som tog bort maskerna direkt.

– Jag är glad att de reagerade snabbt.

”Det sker en normalisering”

Även om Isabelle är glad för att de togs bort undrar hon hur det kommer sig att ingen annan reagerat innan då masken är en symbol för nazism och rasism.

– Det är intressant att det sålts innan, att det får finnas. Någonstans flyttas gränserna, det sker en normalisering av rasistiska och nazistiska symboler. Det smyger sig in mer och mer. Jag tycker inte det är okej, säger hon och fortsätter:

– För mig handlar det om att alla måste hjälpas åt och säga ifrån, när det gäller främlingsfientlighet, rasism och sexism.

Roland Pettersson är ordförande och ansvarig för Classic Car Week. Han poängterar att marknadsståndet stod på en plats som hyrs ut av privatpersoner. Trots det reagerade de.

– Vi skickade dit folk som plockade bort det direkt. Vi är emot det. Skulle de komma till travbanan som vi har får de plocka ihop på en gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rättvik