Roy räddade livet på tiken Charlie

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Roy Larsson, 61, tvekade inte en sekund.

När en stor hund attackerade den lilla dvärgschnauzern Charlie kom Roy som en räddande ängel.

– Jag hörde hur någon skrek: ”Hjälp, hjälp! Kan ingen hjälpa mig?”. Då slet jag tag i handbromsen, slog på varningsblinkers och kastade mig ur bilen, berättar han.

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Roy räddade Marias hund Charlie från att dödas av en större hund i Hässleholm.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Onsdagen den 3 maj var Maria Söderberg ute och rastade sin treåriga dvärgschnauzertik, Charlie. På avstånd såg hon en större hund med sin ägare. Hunden var kopplad så Maria kände inget direkt obehag för att passera. Men plötsligt slet sig den stora hunden loss från sin ägare och gick till attack mot Charlie.

– Den bet precis överallt. Det var fullständig panik. Det enda jag tänker är att ”Nu dör min hund”. Attacken var så intensiv, säger, Maria Söderberg. 

Den stora hunden fick ett stadigt grepp om Charlies rygg. Marie försökte bända bort käkarna och blev själv biten när hon fick in handen i hundens mun. Varken människor som befann sig i närheten eller den andre hundägaren kom till undsättning. När Marie insåg det skrek hon i panik.  

– Jag skrek ”Hjälp, hjälp! Kan ingen hjälpa mig?”. Det var fruktansvärt. 

Hörde rop och tvärnitade

Roy Larsson, som kom körande på Skolgatan, blev Charlies räddande ängel. Han tvärnitade när han hörde Marias rop och rusade fram till hundarna.

– Jag greppade tag i nacken och i ryggskinnet på hunden. Sedan lyfte jag rakt upp. Jag tänkte att tar jag där så kan han inte bita mig, säger Roy.

–Adrenalinet måste ha pumpat. För när jag lyfte tyckte jag inte att den vägde någonting, fortsätter han.

Charlie kom ur hundens käftar och rusade iväg. Kort därefter lyckades någon få tag i den stora hundens koppel. Maria hittade sin vettskrämda och skadade hund vid grannens hus. Hon körde henne till djursjukhuset där hon opererades akut.

Maria hann inte uppfatta vem mannen var som räddade hennes älskade Charlie.

Så några dagar efter händelsen hörde hon av sig till tidningen Norra Skåne för att efterlysa Charlies ängel. Tidningen skrev om attacken och kort därefter hittades hjälten.

”Hade inte levt i dag”

Roy jobbar på Hässleholms kommun som fixare åt äldre. Det var hans chef som såg artikeln i tidningen och ringde Maria.

– Jag åkte till hans arbete och tackade honom. Med blommor, choklad och lotter. Jag hoppades att det skulle ge honom storvinsten.

Nu är Roy nominerad i Norra Skånes utmärkelse som årets vardagshjälte. Maria hoppas verkligen att han vinner.

–  Utan Roy hade inte Charlie levt i dag. Det är jag säker på, säger hon.

Både Maria och Roy tycker att det är viktigt att prata om attacken så att andra får höra att man kan hjälpa till.

– Det är så många som ställer sig fem steg ifrån när något händer och filmar eller börjar fotografera. Sedan lägger de ut det på Facebook. De är där men ingriper inte.

– Det är så symptomatiskt för vår tid. Folk har berättat för mig att jag hade storpublik. Men det var ingen som ingrep. Några ringde polisen men det var bara Roy som gjorde något, inflikar Mari.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

ÄMNEN I ARTIKELN