Sprintsuccén bäddar för VM-medaljer

Publicerad:

SPORTBLADET

VAL DI FIEMME. Den svenska sprintsuccén i Tour de Ski är ingen slump. Banan påminner nämligen om den som väntar på VM och efter dubbelsegern så menar Linn Svahn att konkurrenterna bör vara lite rädda.

– Jag sa till Maja att vi kommer sätta skräck i konkurrenterna inför VM om vi tar en trippel.

Skidstadion i den italienska dalen var en enda stor blågul glädjeexplosion när Oskar Svensson passerade mållinjen först i herrfinalen och fullbordade den svenska succédagen. Dessförinnan hade suveränen Linn Svahn vunnit i damklassen tätt följd av Maja Dahlqvist och Emma Ribom.

Segrarna innebär inte bara prispengar och fin schweizisk ost utan den ger även mersmak inför VM.

– Det är en bana som passar mig väldigt bra. Det är mycket av det som jag har jobbat på i år, säger Svensson.

Vill sätta skräck i motståndet

Anledningen till att Oskar Svensson har jobbat på vissa delar av den här banan är inte för att det ska ge utdelning den här lördagseftermiddagen. Det är den 25:e februari som det hårda arbetet förhoppningsvis ska ge resultatet.

Säsongens stora mål är VM i Oberstdorf och under hela året så har Sverige jobbat för att kunna träna på partier som liknar banan i den tyska bergsbyn.

– Jag har jobbat väldigt specifikt mot den under året. Både sista backen och upploppet är otroligt likt man blir nästan lite stolt när man känner att man klarar av det här på ett så bra sätt.

På damsidan har Sverige dammat rent i de två klassiska sprintarna som har körts i världscupen. I premiären i Ruka så var det Jonna Sundling som stod på pallen tillsammans med Dahlqvist och Svahn.

– Jag sa till Maja att vi kommer att sätta skräck i konkurrenterna inför VM om vi tar en trippel, säger hon och fortsätter.

– Det känns väldigt kul att känna att det är ett VM-år med en klassisk sprint och vi har liksom tagit sex pallplatser av sex. Det är väldigt stort att vara med om det. Det känns väldigt tryggt. Det blir en boost för hela laget inte bara oss som står på pallen, säger Svahn. 

”Vore trevligt om det kom då”

Med två segrar på distansen så är Linn Svahn favorit inför VM. Trots att hon gör sitt första senior-VM.

– Jag hade verkligen ett bra fokus och kände att det var en möjlighet att testa lite saker som är likheter med en VM-sprint. Jag har en del saker jag har tränat på som jag fått nytta av idag. 

Men hon kommer få tuff konkurrens. Från revanschsugna lagkamrater som fick se VM-medaljerna gå upp i rök när de krokade ihop i Seefeld för två år sen.

– Det var en riktigt bra svenskdag. Det är jättekul. Sen är jag väldigt sugen på att vinna, säger Maja Dahlqvist. 

Du kanske sparar den där segern till VM?

– Ja, jag tänker det. Det vore ju trevligt om det kom då.

Publicerad:

LÄS VIDARE