Årets fredspris går till FN:s livsmedelsprogram

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Årets fredspris går till FN:s livsmedelsprogram (WFP).

Det meddelade Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen på en presskonferens.

”Behovet av internationell solidaritet och multilateralt samarbete är mer iögonfallande än någonsin”, uppger kommittén i sin motivering.

Världslivsmedelsprogrammet – World food frogramme – tilldelas 2020 års fredspris med följande motivering:

”För sina ansträngningar att bekämpa hunger, för dess bidrag till att förbättra förhållandena för fred i konfliktdrabbade områden och för att fungera som en drivande kraft i ansträngningarna att förhindra att hunger används som ett vapen för krig och konflikt”, skriver kommittén.

Vidare skriver man att hunger och väpnad konflikt är en del i en ond cirkel.

”Krig och väpnade konflikter kan skapa osäkerhet i livsmedelsförsörjningen, precis som hunger och osäkerhet i livsmedelsförsörjningen kan få latenta konflikter att blossa upp och bli våldsamma. Vi kommer aldrig att nå målet om att utrota svälten om vi inte också får slut på krig och väpnade konflikter”, konstaterar kommittén.

”Mer iögonfallande än någonsin”

Vidare skriver Nobelkommittén att coronapandemin bidragit till en kraftig ökning av antalet offer för hunger i världen, och nämner länder som Jemen, Kongo-Kinshasa, Nigeria, Sydsudan och Burkina Faso, som har en kombination av väpnad konflikt och där pandemin lett till en dramatisk ökning i antalet människor som lever på gränsen till svält.

”Mot bakgrund av pandemin har FN:s livsmedelsprogram uppvisat en imponerande förmåga att intensifiera sitt arbete. Som organisationen själv har uttryckt det: Till dess att vi har ett medicinskt vaccin är mat det bästa vaccinet mot kaos”, förklarar kommittén och menar att behovet av internationell solidaritet och multilateralt samarbete är ”mer iögonfallande än någonsin”.

WFP: En bragd

Norska Nobelkommittén poängterar att arbetet med att öka säkerheten i livsmedelsförsörjningen inte bara motverkar hunger, utan kan också förbättra utsikterna för fred.

En talesperson för WFP säger till nyhetsbyrån Reuters efter beskedet att det är ”ett stolt ögonblick”.

– Utmärkelsen är inget annat än en bragd, säger talespersonen.

Förra årets fredspris tilldelas Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för hans insatser i det historiska fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea.

Nobelpriset 2020

Kommande tillkännagivanden:

  • Måndag 12 oktober 11.45: Ekonomipriset (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne)

Pristagare 2020:

  • Fredspriset: FN:s livsmedelsprogram, ”för sina ansträngningar att bekämpa hunger”.

  • Litteratur: Louise Glück, USA, för ”hennes omisskännliga poetiska röst”.

  • Kemi: Emmanuelle Charpentier, Frankrike, och Jennifer A Doudna, USA, för för gensaxen, utvecklingen av en metod för genmodifiering.

  • Fysik: Roger Penrose, Storbritannien, Reinhard Genzel, Tyskland, och Andrea Ghez, USA, för sina upptäckter om svarta hål i rymden.

  • Fysiologi eller medicin: Harvey J. Alter, USA, Michael Houghton, England, och Charles M. Rice, USA, för upptäckter om hepatit-C.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.
Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad: