Fyra 16-åriga pojkar dog i Sörfors – nu åtalas föraren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fyra 16-åriga pojkar dog i en trafikolycka i Sörfors den 31 maj.

Nu åtalas föraren vid Sundsvalls tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Den 19-åriga kvinnan körde i uppemot 200 km/h med bara en hand på ratten, enligt åtalet.

Olyckan inträffade klockan tre på natten på mors dag, när en Audi A4 gick av vägen i hög fart utanför Sörfors i Västernorrlands län.

Den 19-åriga kvinnliga föraren och en 14-årig flicka som satt bredvid henne överlevde. Fyra 16-åriga pojkar utan bilbälte i baksätet slungades ut ur bilen och dog.

Vice chefsåklagare Karin Everitt skriver i stämningsansökan att föraren ”med stor marginal överskridit rådande hastighetsbegränsning som varit 70 km/ tim och framfört bilen i en hastighet om cirka 200 km/tim och i minst 150 km/tim med bara en hand på ratten samtidigt som hon haft fyra obältade passagerare i baksätet, dels under en del av körningen suttit med en mobiltelefonen i handen, vid flera tillfällen kört nära dikeskanten på vägen samt slutligen i hög fart gjort en omkörning och därefter kört av vägen och ut i terrängen.”

Platsen för dödsolyckan.
Foto: Carolina Byrmo
Platsen för dödsolyckan.

”Psykisk terror”

Föraren har ”varit grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv”, skriver åklagaren.

De omkomna — Max Larsson, Emil Idh, Felix Persson och Milton Vestman — hade varit på ett cruising-evenemang i Hassela och var på väg till Stöde.

Den 14-åriga kvinnliga passageraren fick enligt åtalet ”livshotande skador bland annat blödningar i anslutning till hjärnhinnorna, stötskador i hjärnan, frakturer i skallbasen, en ligamentskada i halsryggen, flera frakturer på ryggkotor, stötskador på hjärtat och lungan, skador på mjälten, flera frakturer i bäckenet och i benen, inre blödningar samt hudskador.”

Elenor Idh, mamma till Emil, kommenterar beskrivningen av hur föraren körde:

– Det är psykisk terror att tänka på det, det är vansinne.

Hur känns det att åtalet nu har kommit?

– Vi har förstått att det har närmat sig. Väntan har varit fruktansvärd, jag har inte kunnat sova. Jag fick ta ledigt från jobbet i flera dagar, för att jag inte klarade att sköta mina åtaganden. Men det är samtidigt en lättnad att åtalet kommer nu, säger Elenor Idh.

”Stämmer inte att det var en vansinneskörning”

Samtliga målsäganden företräds av advokat Elisabeth Massi Fritz:

– Händelsen är fruktansvärt tragisk, med alla konsekvenser det har inneburit för de drabbade. Rättegången kommer att bli svår för alla anhöriga, samtidigt som ett åtal är viktigt, säger hon.

Den åtalade 19-åringen advokat, Fredrik Burvall, säger:

– Min klient förnekar brott. Det beror på att hon inte kommer ihåg någonting. Hon är svårt skadad, så hon har inga minnesbilder av den här resan.

Hur kommenterar du gärningsbeskrivningen i åtalet?

– Bilden man får när man läser gärningsbeskrivningen är att det har varit en fullständig vansinneskörning under en lång sträcka. Det ger inte förundersökningen stöd för. Olyckan har skett efter en omkörning på en raksträcka, sedan har hon kommit utanför vägkanten och olyckan har inträffat. Under den delen av körningen menar jag att inget av det som står i gärningsbeskrivningen är styrkt, säger Burvall.

Så här beskriver den 14-åriga flickan olyckan, enligt förundersökningsprotokollet:

”Hon uppgav att de satt i bilen, lyssnade på musik och skrattade. Sedan blev det bara svart. Hon vaknade upp och då hade hon panik. Det var trångt och hon satt fast i bilen. Hon började skrika. Det var en gubbe utanför bilen som larmat som stod där och försökte lugna henne.”

Foto: CAROLINA BYRMO
I september träffade Aftonbladet mammorna som förlorat sina söner. Maggan Larsson med en bild på Max, Elenor Idh med Emil, Jennie Hedqvist med Felix och Kattis Sundell med Milton.
Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Vid tretiden på natten körde bilen av vägen och hamnade i skogen.
Publicerad:

LÄS VIDARE