Bröt måltorkan – efter fem sekunder

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

GÄVLE. Brynäs bröt en sex matcher lång förlustsvit när man krossade Frölunda med 7–1.

Anton Rödin firade sin 30-årsdag med att bli den snabbaste målskytten i SHL-historien:

– Det här var en väldigt bra present, den stod högst upp på önskelistan, säger Rödin.

Brynäs har krisat rejält på sistone och radat upp sex raka förluster. En anledning är Antons Rödins måltorka.

Men i dag lossnade det för både Brynäs och Rödin.

Brynäs körde över serieledande Frölunda och vann med 7–1. 

Joel Lundqvist vann matchens första tekningen bak till Stefan Elliot som inte fick ordning på pucken i passningsögonblicket. Det utnyttjade Rödin som bröt passningen och strax därefter drog iväg ett skott som Johan Mattsson inte var beredd på. 

Matchklockan visade på sex sekunder. Enligt SVT, som hänvisar till situationsrummet, kom målet strax före fem sekunder var passerat. Vilket gör det till det snabbaste målet i SHL:s historia.

– Skönt såklart. Ibland blir det så och det var skönt att se den gå in. Jag drog bara iväg den, säger Rödin.

En snabb koll hos domarna.se visar att Alexander Wiklund, då i Karlskrona, har SHL-rekordet då han för fem år sedan sköt mål efter 5,5 sekunder i en match mot just Frölunda.

Justeras tiden för Rödins mål blir han alltså den snabbaste målskytten någonsin.

Fick matchstraff efter ful tackling

Frölunda fick till en kvitteringen innan perioden var över, men det var fler brynäsare som skulle bryta negativa trender i den här matchen. 

Rödin hade inte gjort mål på åtta matcher. Brynäs andra målskytt i matchen Jaedon Descheneau hade inte gjort mål på nio matcher när han i powerplay petade in pucken. Mitt i den värsta Frölundapressen i slutet av mittperioden kontrade Brynäs. Greg Scott gjorde säsongens första assistpoäng i spel fem mot fem och Nicklas Danielsson säsongens första mål i samma spelform. 

Och det bara fortsatte. Niclas Andersén ökade på med säsongens första mål. Noel Gunler gjorde sitt första mål i Brynäströjan när han ökade på till 5–1 innan Anton Rödin sköt 6–1. Oscar Birgersson fastställde sedan slutresultatet till 7–1 med… ja, sitt första mål för säsongen. 

Frölundabacken Anders Grönlund drog på sig ett matchstraff i tredje perioden efter en ful armbåge mot Linus Ölund och lär ha en avstängning att vänta. 

– Vi hade en tuff start, men de senaste matcherna har vi gjort bra prestationer, men puckarna har inte gått in. Vi har följt systemet och vi har skapat målchanser där vi vill vara, säger Rödin.

Hur var det att spela match på 30-årsdagen då?

– Jag haft lite flyt på mina födelsedagar. Mot Luleå borta en gång gick det också bra. Det här var en väldigt bra present, den stod högst upp på önskelistan.

Hur fortsätter firandet nu då?

– Ja…, det blir inte så mycket, tyvärr. Det fanns en inplanerad 30-årsfest men den är avbokad på grund av coronan. Jag får fira det här i stället, säger Rödin.

Anton Rödin kramas om efter blixtsnabba ledningsmålet.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Anton Rödin kramas om efter blixtsnabba ledningsmålet.
Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN