Kompisklubben bakom succén

Av: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

BRUKSVALLARNA. Pallplats för Maja Dahlqvist och seger för Frida Karlsson.

Succéplanerna smeds i hemlighet av kompisklubben ”MDFK”.

– Vi satt på rummet och pratade om lite taktik, säger Frida Karlsson efter vinsten.

Lördagens sprintsegrare Maja Dahlqvist gjorde ett imponerande lopp i 10 km fri stil under söndagen. Med en vass start satte hon press på landslagskollegorna som startade senare.

Det var ingen överraskning för Frida Karlsson, som startade sent i fältet.

Planerna smeds mellan vännerna, som inlett ett samarbete som det kallar för ”MDFK.”

Efter succén i Bruksvallarna, Frida Karlsson vann och sprintspecialisten Maja Dahlqvist var trea, berättar de om planerna som endast Ebba Andersson lyckades spräcka.

– Vi satt på rummet och pratade om lite taktik. Hon är ju offensiv Maja. Hon sa att ”jag ska öppna stenhårt, jag ska ha första mellantiden och jag bara wow, jag blev lite skraj”. Jag brukar öppna snabbt så jag tänkte att jag hakar på det tåget, säger Frida Karlsson.

”Yes jag tog den!”

Distansstjärnan hade dock ingen koll på tiderna under loppet, men blev glad när Sportbladet berättade att hon tog första tiden.

– Yes! 1,4 är som en sprint och jag tog den idag, säger hon.

Maja Dahlqvist var dock före Ebba Andersson fram till drygt sju kilometer, sen kom distansstjärnan ikapp och gjorde en enormt vass avslutning. I mål var Ebba Andersson drygt sju sekunder före Maja Dahlqvist i mål. För Maja Dahlqvist var det dock ett riktigt kvitto att hon är tillbaka efter en tyngre säsong.

Om den hårda öppningen konstaterade hon att det kanske var väl hård.

– Jag tänkte att första halva delen i loppet var en tävling i sig, sen fick det bära eller brista. Kanske att det blev en lite väl hård öppning, säger hon.

”Försvann utför”

Maja Dahlqvist var dock väldigt nöjd både för sin egen del och för väninnans.

– Det är riktigt bra för ”MDFK” nu så det är kul, säger hon.

Men snabbast av alla var Frida Karlsson. 21-åringen hade som mest 18 sekunder ner till Ebba Andersson. Frida Karlsson höll i distansen ut och även om avståndet till Ebba Andersson minskade. Karlsson fick chans att köra med Ebba Andersson under en del av loppet, men klarade inte av att hänga på.

– Jag undrar vad som hände när hon tappade Ebba Anderssons rygg, sa SVT:s expert Anders Blomquist.

Det var dock ingen större dramatik för Frida Karlsson:

– Jag tänkte att jag skulle trycka ikapp i backen såg min chans att få ryggen utför. Det blev någon meter på krönet sen försvann hon utför, säger Karlsson.

Frida Karlsson lyckades dock hämta kraft vann och visade att formen är stark en vecka före premiären i världscupen. Söndagens seger blev en revansch på fredages förlust.

Ebba Andersson, som har kört hårt med tre tävlingar i helgen, var aningen påverkad.

– Känslan idag är att jag fick slita lite mer än häromdagen, säger Ebba Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE