Sturgeon: Självständighet inom räckhåll

Av: TT

Publicerad:
Skottlands försteminister, eller regionala regeringschef, Nicola Sturgeon. Bild från Bryssel tidigare i år.
Foto: Virginia Mayo/pool/AP/TT
Skottlands försteminister, eller regionala regeringschef, Nicola Sturgeon. Bild från Bryssel tidigare i år.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon "har aldrig varit mer säker" på att självständighet från Storbritannien är inom räckhåll, säger hon vid en partikonferens där hon kallar Skottland "en nation på väg att skapa historia".

Om partier som är för oberoende vinner majoritet i parlamentsvalet i maj är det mandat nog att hålla en ny folkomröstning om självständighet, anser Nicola Sturgeon. Och ett oberoende kan enligt henne nås med ödmjukhet och hårt arbete.

– Skottlands folk har rätt att välja sin framtid. Låt oss nu fokusera alla våra ansträngningar på att säkerställa att vi åstadkommer det bättre land som de och framtida generationer förtjänar, säger hon, rapporterar BBC och andra brittiska medier.

Uttalandet kommer vid hennes parti SNP:s årliga konferens, som på grund av pandemin i år genomförs på nätet.

Invånarna i Skottland röstade nej till självständighet 2014. Men sedan Storbritannien bestämt sig för att lämna EU, vilket de flesta i Skottland inte vill, anser många att en ny folkomröstning ska genomföras.

Storbritanniens regering anser däremot att resultatet från omröstningen 2014 ska gälla många år framöver och den skotska oppositionen anser att en omröstning om självständighet skulle vara splittrande i en tid då ansträngningarna snarare borde handla om pandemin.

Publicerad: