Släng ledighetsveckan rakt i papperskorgen, S

Replik från Moderaterna om familjeveckan

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ja, Shekarabi. Varje gång ni föreslår att vissa ska få vara lediga mer på andras bekostnad så kommer vi att möta det med ”kompakt motstånd”. Replik från Elisabeth Svantesson och Maria Malmer Stenergard om familjeveckan.
Foto: FREDRIK WENNERLUND (MONTAGE)
Ja, Shekarabi. Varje gång ni föreslår att vissa ska få vara lediga mer på andras bekostnad så kommer vi att möta det med ”kompakt motstånd”. Replik från Elisabeth Svantesson och Maria Malmer Stenergard om familjeveckan.

DEBATT

REPLIK. Ja, Shekarabi. Varje gång ni föreslår att vissa ska få vara lediga mer på andras bekostnad så kommer vi att möta det med ”kompakt motstånd”.

Redan innan pandemin brottades vi med stora problem med exempelvis integration, vårdköer och det höga antalet skjutningar. Läget har inte förbättrats under pandemin, tvärtom. Svaret på dessa problem är inte en ledighetsvecka för föräldrar med jobb.  

Sverige behöver fler arbetade timmar, inte färre. Det är en närmast slående tondövhet att i dessa svåra tider föreslå att staten ska lägga många miljarder på att människor i arbetsför ålder ska vara lediga medan företag kämpar för sin överlevnad och människor sägs upp från sina jobb.

Detta i ett land som redan har världens mest generösa föräldraförsäkring, som kan användas upp till barnet fyller 12 år – bland annat när skolan har planeringsdagar. Familjeveckan riskerar dessutom att spä på det redan ojämna uttaget i föräldraförsäkringen. Oavsett hur man räknar så är det en mycket kostsam reform.

Det framgår också av regeringens egen promemoria:

”En budgetproposition kräver alltid hårda prioriteringar. På grund av situationen med covid-19 är behovet särskilt stort. (…) Stor osäkerhet råder om pandemins utveckling och om takten i återhämtningen.” Också: ”Införandet av familjeveckan kommer sammantaget innebära färre antal arbetade timmar i ekonomin.”

Regeringen borde göra precis det som redan står promemorian – prioritera. Det klokaste regeringen kan göra med ledighetsveckan är därför att slänga den i papperskorgen redan nu. Bredvid friåret, som vi stoppade där ifjol.


Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M)
Maria Malmer Stenergard, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE