Madeléne kände sig ensam – startade Facebookgrupp

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Ensamstående förälder och nyinflyttad till en småstad.

Då är det inte lätt att få nya vänner.

Men det stoppar inte Madeléne Månsson i Norrtälje. Hon har startat en Facebookgrupp för att råda bot på sin egen – och andras – ensamhet.

– Har man ett problem så måste man göra något åt det. Jag är inte en sån som sätter sig ner och tycker synd om mig själv. Det ligger inte i min natur, säger Madeléne Månsson

Sex av tio svenskar känner sig ibland eller ofta ensamma och var tredje av dem upplever att det är ett problem. Var tionde svensk har inte en enda nära vän. Det visar siffror från en undersökning beställd av WSP.

Det är alltså inte så konstigt då att nyinflyttade Madelene Månsson känner sig ensam. Sedan är förstås inte Madelene egentligen helt ensam. Hon har tre barn hemma som fyller en stor del av hennes tid: Melody, 3, Cornelia, 7, och James, 11.

– Helgerna går mest åt till att hänga i lekparkerna eller kanske gå och klappa får, säger Madeléne och skrattar.

Slutna sällskap

Madelene kommer ursprungligen från Norrtälje men flyttade därifrån som 19-åring. Men hon saknade sin familj och efter att hon separerat flyttade hon tillbaka till Norrtälje.

– Min mamma och min pappa bor ju här och min syster, hennes barn och min mormor.

Madelene har barnen på heltid hos sig. Det gör att hon har svårt att ha egentid eller träffa nya vänner.

– Har man en partner så har man ju ändå ett visst socialt vuxet umgänge, då kommer ju ändå partnern hem efter jobbet.

Madelene studerar och hennes fritid går åt till att vara med sina barn i lekparken och andra aktiviteter.

– Jag har talat med andra nyinflyttade, både äldre och yngre, och alla säger samma sak. I Norrtälje är folk väldigt slutna och håller sig i sina slutna sällskap som de alltid har gjort och man känner liksom att man inte riktigt kommer in i gemenskapen, säger Madeléne.

”Det borde finnas fler ensamstående föräldrar som är i samma situation”, säger ensamstående trebarnsmamman Madeléne Månsson som saknar vuxet sällskap.
Foto: Privat
”Det borde finnas fler ensamstående föräldrar som är i samma situation”, säger ensamstående trebarnsmamman Madeléne Månsson som saknar vuxet sällskap.

Fler i samma situation

Nu hoppas Madelene att den ganska nystartade Facebookgruppen ”Ensamstående föräldrar/gemenskap Norrtälje” ska ge utdelning, något som Norrtelje Tidning var först att skriva om.

– Det borde finnas fler ensamstående föräldrar som är i samma situation, som också känner sig låsta och där man också kan relatera till varandra på ett annat sätt. Man kanske måste lägga barnen tidigt och sedan blir man sittande.

Och kanske kan Madelénes initiativ inspirera andra att sträcka ut en hand. För om sex av tio svenskar känner sig ensamma borde det finnas goda möjligheter för många att hitta en ny vän.

Laddar Live Upplevelse

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.