Legendarens kritik mot det nya skyddet

Lauda: ”Vi förgör oss själva”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: FORMULA1.COM

Utseendet förändras, ­säkerheten ska förbättras – det oroar sportens ­hjältar.

– Om vi gör Formel 1 för säkert, förgör vi oss själva, säger Niki Lauda.

Till nästa år kommer cockpitskyddet halo att ­förändra F1. Skyddet, som påminner om en flip-flop-sandal, har tagits fram för att skydda förarens huvud från kringflygande föremål. Skyddet testades först 2016 och har prövats vid flera tillfällen sedan dess.

– Sluta med era försök att göra F1 helt säkert, säger den trefaldige mästaren Niki Lauda, som arbetar för F1-teamet Mercedes, till grahambensinger.com.

– Folk kommer att tappa intresset om förarna inte måste göra någonting speciellt. F1 måste vara någonting som bara de ­bästa förarna i världen
klarar av.

”Vill se olyckor”

Själv har han fortfarande men från den otäcka olyckan på Nürburgring 1976. Han slogs om VM-titeln när hans bil drabbades av ett materialfel vilket ledde till att han kraschade och bilen fattade eld.

– Ibland vill åskådarna se olyckor, bara för att se var gränsen egentligen går. Så länge föraren kliver ur bilen utan skador är det bra och det måste vi jobba vidare med. Men om vi gör Formel 1 för säkert, förgör vi oss själva, säger han.

– Jag hade gärna kört i dag. Då hade mitt öra varit helt och jag hade inte fått leva med några men alls, dessutom hade jag tjänat betydligt mer pengar.

”Fruar är med”

Han anser att F1 har gått från att vara en tävling förknippad med livsfara till att bli familjeunderhållning.

– Förarna tar med sig sina fruar, barn och hundar och eftersom ingenting kan hända, säger den 68-årige österrikaren.

– På min tid åkte vi alltid ensamma till en tävlingshelg eftersom vi inte visste om vi skulle komma hem i en kista eller inte. Det var en annan tid, det är tur att det är säkrare i dag. Problemet är att faran ungefär lika med noll.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Niki Lauda