M-ledaren om vad som skulle få honom att kallas sig feminist

avEmma Lindström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Ulf Kristersson har tidigare sagt att han inte kallar sig för feminist. Nu gläntar han trots det på dörren till att beskriva sig själv som det i en intervju med Morgonpasset i P3.

– Om man med det menar att tjejer har samma rättigheter som killar och att killar inte har rätt att sätta sig på tjejer, då tycker jag det, säger moderatledaren.

Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson har tidigare väckt uppmärksamhet när han inte velat kalla sig för feminist.

På fredagsmorgonen var Kristersson med i Morgonpasset i P3 och fick återigen frågan om han kallar sig för feminist.

Han svarar att han anser sig vara engagerad i frågan och är mån om att hans döttrar ska ha samma möjligheter som killar ha – men att han inte använt det begreppet om sig själv.

Då får han frågan om han ändå skulle kunna kalla sig feminist.

– Absolut, om man med det menar att tjejer har samma rättigheter som killar och att killar inte har rätt att sätta sig på tjejer, då tycker jag det, säger Ulf Kristersson.

#metoo

Programledarna lyfter fram den uppmärksammade kampanjen #metoo och frågar om det påverkat honom som politiker.

– Det blir absolut mer aktuellt att bry sig om frågorna, sen har jag sett i Metoo-debatten att människor som kallat sig feminister har också kommit ut som förövare, säger Kristersson.

Han understryker att han anser det vara viktigare vad man gör än vad man kallar sig.

– Vad man säger att man är imponerar inte så mycket på mig, det är vad man gör som har betydelse tycker jag. Då är jag mer mån om att människor respekterar varandra, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

MeToo