Vårdköerna borde faktiskt oroa er

Slutreplik om landstingens vårdköer

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ett sätt att råda bot på bristen på sjuksköterskor är snabbspår för erfarna sjuksköterskor, skriver debattören.
Foto: Linda Otterstedt
Ett sätt att råda bot på bristen på sjuksköterskor är snabbspår för erfarna sjuksköterskor, skriver debattören.

DEBATT

SLUTREPLIK. I en replik skriver Ullberg (S) och Nordling (MP) att regeringen inte har något ansvar för de växande vårdköerna. Resonemanget är anmärkningsvärt. Om man vill ta åt sig äran för reformer, bör man också ta ansvar för problemen.

Att vårdköerna har ökat i alla landsting sedan 2014 är fakta. Följ statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det som bekymrar mig särskilt är de stora skillnaderna i landet. I M-styrda Halland får nio av tio operation i tid, medan knappt fem av tio får det i S-styrda Västerbotten. Köerna har ökat i båda, men betydligt snabbare i Västerbotten. Snabbast har köerna ökat i Kronobergs län. Det här borde oroa även (S) och (MP), i stället läggs dimridåer genom att kritisera Stockholm som har bland landets bästa tillgänglighet.

Ullberg (S) och Nordling (MP) påstår också att ersättningarna har lagts högt i Stockholm för att locka privata vårdbolag. Det stämmer inte. Ersättningen är densamma för både privata och offentliga vårdgivare.

Samtidigt är det tråkigt att både (S) och (MP) sågar förslaget om ett snabbspår för erfarna undersköterskor innan det hunnit diskuterats. Förslaget lyftes nyligen direkt från ett möte med Stockholms sjukhuschefer, som dagligen möter den sjuksköterskebrist som S och MP förnekar. Statistiska centralbyråns bedömning är att det år 2026 kommer saknas 11 000 sjuksköterskor i vården. Särskilt stor brist kommer att råda i storstadsregionerna. Detta måste mötas, inte nonchaleras.

Ett snabbspår för erfarna undersköterskor kan vara en av lösningarna, men det är långt ifrån det enda. Det krävs även högre och individuella löner, flexibla scheman och möjlighet att kunna påverka sin arbetssituation. Dessutom krävs lösningsorienterade politiker, och i den frågan får gärna både Ullberg (S) och Nordling (MP) återkomma.


Irene Svenonius, finanslandstingsråd Stockholms läns landsting (M), sitter i Moderaternas partiledning

Publicerad:

LÄS VIDARE