Samba-Sam dansar in i landslaget: "Jag är väldigt glad"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

FOTBOLL

Erik Hamrén gillade att dansa.

Men det är först nu som samban är på väg in i landslaget.

– Jag är väldigt glad. Jag har jobbat länge för att komma med, säger Sam Larsson, 23.

Han var en trollgubbe redan i IFK Göteborg, men det var efter utlandsflytten till holländska Heerenveen sommaren 2014 som målgörandet och assistproduktionen kom igång på allvar för den snabbe och högfotade yttermittfältaren, som oftast startar till vänster i klubblaget.

Trots det blev det inga uttagningar i Erik Hamréns landslag eller speciellt mycket speltid i U21-landslaget under Håkan Ericson.

Starkaste öppningen

Men nu ger flera bra säsonger och starkaste säsongsöppningen någonsin för honom, tre mål och två assist på fem matcher, utdelning när Janne Andersson tog med Samba-Sam Larsson i VM-kvaltruppen mot Luxemburg och Bulgarien.

– Det är ära att få bli uttagen. Det känns som en skön fortsättning på en säsong som börjat bra, säger Larsson när Sportbladet får tag i honom per telefon.

Hur bra?

– Den bästa jag gjort, men jag känner ändå att jag har mer att ge. Jag missade ett par matcher i början av säsongen på grund av skada och sjukdom och jag har lite kvar att ta igen fysiskt.

Vad har du utvecklat i Holland?

– Jag har blivit rakare i mitt spel och en bättre avslutare. Dessutom är det ett annat tempo än i allsvenskan, jag spelar snabbare.

Mer än bara fint

– Min förste tränare här, Dwight Lodeweges, fick verkligen in i mitt huvud att jag inte bara kunde trolla bort motståndarna mitt på planen – det skulle bli poäng också, inte bara något som det var fint att se på.

Hur firar du landslagsuttagningen?

– Med dagliga rutiner och förberedelser inför helgens match!

I landslaget är konkurrensen om yttermittfältspositionerna stenhård med även formstarka Emil Forsberg och Jimmy Durmaz med i VM-kvaltruppen.

Stort smeknamn i Holland

– Det är jag medveten om. Det var ett steg att få komma med. Nu blir ambitionen att få speltid, säger Larsson.

Vem uppfann smeknamnet Samba-Sam?

– Jag är inte säker, men jag minns att min ungdomstränare i Zenith, Kjell-Ove Johansson, kallade mig det ibland och sedan har det följt med. Jag kallas det ännu mer av fansen här i Holland än hemma i Sverige. Jag klagar inte, sämre smeknamn kan man ju ha…

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.