Mejla

Peter Kadhammar

Listan över svenska miljardärer visar vår tids stora problem

Publicerad:
Uppdaterad:
Spotify.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Spotify.

KOLUMNISTER

”Alla ringer mig. Jag vet inte varför”, säger kvinnan som svarar i telefon.

Ditt mobilnummer är det enda som går till företaget, ­säger jag. På Hitta, enda ­numret som finns.

”Jag har förstått det. Men jag är anställd som rekryterare,­ inte telefonist!”

Företaget är inte någon skuttfirma i ett industriområde med dåligt skottade gator. Det är det världsomspännande Spotify, bolaget som ­förvandlar nöjesindustrin.

Jag vill kolla hur många som arbetar på Spotify. Grundarna Daniel Ek och Martin ­Lorentzon har plats 34 på årets lista över svenska miljardärer. De är goda för åtta miljarder var.

Listan sammanställs av Veckans affärer, innehåller 178 namn och är nödvändig läsning för alla som är intresserade av samhället. Där finns de självklara – Kamprad, H&M-Persson, Rausing – men också de nya, vår tids Rockefeller och Wallenberg. Som Ek och ­Lorentzon. De stora förmögenheterna skapas när den tekniska utvecklingen tar språng: industrialismens genombrott ­(familjen Ax:son Johnson är fortfarande högt på miljardärslistan), över handel och privatkonsumtion (Kamprad, Rausing) till den digitala revolutionen.

Där finns alltså Spotifys grundare tillsammans med bland andra Markus Persson, 37 år gammal, grundare av spelbolaget Mojang, privat ­förmögenhet 17 miljarder.

Men den nya ekonomin ­skapar inte arbetstillfällen som den gamla. Över Markus Persson på listan finns en ­representant för redarfamiljen Sten A Olsson. Stenagruppen har drygt 20 000 ­anställda. Det får jag veta ­genom ett snabbsamtal till företagets kontor i Göteborg.

Hur många har Mojang? Den nya ekonomin sägs vara öppen men är i verkligheten slutnare än den gamla. Det finns ett telefonnummer till Mojang på Hitta, även det ett mobilnummer. Ingen svarar.

Mojang ägs ­numera av ­Microsoft. Telefontjänsten ­Skype (skapare Niklas Zennström, elva miljarder) ägs också av Microsoft. Jag mejlar presstjänsten och får svar efter 22 timmar: ­Skype har 120 anställda. Press­informatören väntar på ­besked från Mojang. På nätet finner jag uppgifter som ­tyder på att 48 personer arbetar på Mojang. Och Spotify?

”Strax under 2 500 med­arbetare internationellt”, ­säger kvinnan i telefonen. ”Nu måste jag in på ett möte.”

Platsen över Ek och ­Lorentzon på miljardärs­listan innehas av Erik Paulsson, 74, grundare av byggföretaget Peab, 14 000 anställda.

I den nya ekonomin skapar några tiotal personer miljardvärden och privatförmögenheter som det förut krävdes decenniers arbete för tusentals människor att slita ihop. Hur resten av befolkningen ska få glädje av de svårbegripliga värden som skapas innanför de digitala murarna, det är vår tids stora fråga.

Publicerad: