Dubbelmördaren Helmer, 88 – för farlig för frihet

avCarl Hedlund, Tina Frennstedt

NYHETER

Sveriges äldste livstidsfånge, 88-årige dubbelmördaren Helmer Ljus, får stanna kvar i fängelse.

Han anses fortfarande för farlig för att vistas ute.

88-årige Helmer Ljus är den äldsta svensk som sitter på livstidsstraff i Sverige. De senaste åren har han flera gånger ansökt om att få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt sådant, men fått avslag.

Nu har han återigen bedömts som för farlig för att släppas ut.

"Ljus har inte på något tydligt sätt uppvisat någon egentlig förändring vare sig ur ett socialt, psykiatriskt eller psykologiskt perspektiv, utan är sig påfallande lik sedan tiden för indexbrottet.", skrev Örebro tingsrätt i sitt avslag i somras, som nu har fastställts av Göta hovrätt.

Sviktande hälsa

Helmer Ljus menar att han skött sig klanderfritt inne på anstalten och att han dessutom har sviktande hälsa och början på demens.

– Nånstans måste det väl ändå finnas ett slut. En gräns där man plågats tillräckligt, sa han i en intervju med Sundsvalls tidning för några år sedan.

Åklagaren menar dock att det fortfarande finns en ”konkret och beaktansvärd risk att Helmer Ljus återfaller i brottslighet av allvarligt slag”. Och hovrätten har bedömt risken som medelhög med dragning åt hög.

Som stöd för det har de ett uttalade från Rättsmedicinalverket från i april, "Ljus uppvisar fortsatt en lättväckt irritation och ilska, har svårigheter att ta någon annans perspektiv och empatin är bristfällig".

Dömdes första gången 1947

Helmer Ljus dömdes 1988 som 60-åring för att ha yxmördat en bekant och hällt frätande syra över en annan man. Tio år senare knivmördade han en granne i Ljusdal som var rörelsehindrad och fick livstids fängelse.

– Jag vet inte vad som hände. Jag måste ha varit drogad … och det slog väl slint, sa till Sundsvalls tidning.

Mellan morden hann han även dömas för olaga hot och brott mot vapenlagen. Och redan som 19-åring (1947) dömdes han för sina första brott, tjuvjakt och hembränning. Helmer Ljus uppger att han ägnar sin tid i fängelse åt att se på tv och vila. Som ålderspensionär kan han inte åläggas något arbete inne på fängelset.

"Inte förväntat sig det"

I Rättsmedicinalverkets yttrande framgår att Ljus inte gjort vad han kunnat för att främja en återanpassning till livet utanför. I samtal har han konsekvent motsatt sig att prata om kriminalitet och förnekar alkoholproblem. Och de gånger i livet som han har levt i närhet av andra människor har han återkommande dömts för allvarliga våldsbrott. Man bedömer inte heller att han har någon utvecklad demenssjukdom.

I avslaget hänvisar Göta hovrätt till möjligheten att ansöka om nåd hos regeringen och enligt hans advokat är det troligt att Helmer Ljus skickar in en ny ansökan om tidsbestämt nästa år.

– Helmer är såklart missnöjd, han hade inte förväntat sig den här utgången, säger hans advokat Gunnar Wikberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott