Kaplan: Jag väljer att kliva åt sidan

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

Mehmet Kaplan avgår som minister.

Det meddelar han själv och statsminister Stefan Löfven under en extrainkallad pressträff.

– Vi har hamnat i en situation där den jag är och det jag står för ifrågasätts, det står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför väljer jag nu att kliva åt sidan, säger Kaplan.

Turbulensen kring bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) middag med högerextrema blev för mycket.

I dag meddelade han att han avgår.

Stefan Löfven inledde den extrainkallade pressträffen klockan 12.30.

– Jag har idag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd.

– Jag har beviljat begäran, säger Löfven.

Måste representera på ett otvivelaktigt sätt

Löfven sa vidare att han delar Kaplans bedömning om att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta sitt arbete som bostadsminister, men att Kaplan gjort ett bra arbete.

– Jag har lärt känna Mehmet Kaplan som en man med humanistiska och demokratiska värderingar. Men ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt och om detta får det inte råda några som helst tvivel eller tveksamheter. Mehmet Kaplan har därför kommit fram till att han bör fortsätta sitt politiska engagemang utanför regeringen. Jag önskar honom all välgång i sitt fortsatta arbete.

Stefan Löfven säger att han inte tidigare kände till Kaplans uttalande om Israel, som uppmärksammades av SvD igår.

– När vi bildar regering så går vi igenom sådant mycket noggrannt. Vid det tillfället kom inte detta fram.

Kliver åt sidan

Efter Stefan Löfven tog Mehmet Kaplan över. Han inledde med att poängtera att han tar avstånd från alla former av extremism och att han i hela sitt vuxna liv kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Vi har hamnat i en situation där den jag är och vad jag står för ifrågasätts. Det står i vägen för mina möjligheter att uträtta det som krävs. Därför väljer jag nu att kliva åt sidan.

Han sa vidare att man som statsråd ska granskas noggrant.

– Låt mig vara tydlig - det här är inte en bekräftelse av de uppgifter om mig som jag anser vara felaktiga. Jag vet vem jag är och vad jag står för.

– Jag känner ett mycket starkt stöd från mitt parti, men mitt engagemang får nu ta andra former än att sitta i regeringen. Mer dramatiskt än så behöver det faktiskt inte bli.

Finansmarknadsministern Per Bolund blir nu tillförordnad bostadsminister.

Respekterar Kaplans beslut

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson säger i ett uttalande till TT att de aldrig tvivlat på Mehmet Kaplan.

"Mehmets beslut att begära avsked som statsråd är förståeligt. Vi beklagar djupt den negativa bilden av Mehmet, men utifrån omständigheterna så respekterar vi hans analys och beslut. Hans sätt att meddela svenska folket sitt beslut, genom att som alltid lyfta sina värderingar, sin kärlek till demokratin och sin tacksamhet till sina kollegor är karakteristiskt för den Mehmet vi känner."

M: Löfven har agerat för långsamt

Anna Kinberg Batra (M) säger att det är bra att Kaplan beslutat sig för att avgå. Hon tycker däremot att Stefan Löfven agerat för långsamt.

– Det har varit ett passivt och sent agerande från statsministern, säger hon.

– Vi har inte heller fått veta om Stefan Löfven hade förtroende för Kaplan.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger till TT att det var nödvändigt att Mehmet Kaplan avgick.

– Hans uttalanden var oacceptabla och går inte att försvara. Hade det inte skett så hade riksdagen med största sannolikhet uttalat misstroende mot Kaplan.

Centerledaren Annie Lööf anser att Kaplan uppvisat bristande omdöme och välkommnar hans avgång. "Statsministern och Miljöpartiets språkrör måste nu skyndsamt svara på frågan om anledningen till att man beviljat Mehmet Kaplans entledigande är att man saknar förtroende för honom eller inte. Det är både oansvarigt och ohållbart att vara så svävande kring varför ett statsråd i en svensk regering inte längre anses kunna sitta kvar. Det drar ett löjes skimmer över regeringsämbetet" säger hon i ett pressmeddelande.

Ebba Bush Thor (KD) tycker att Stefan Löfven och MP-språkrören borde ha markerat hårdare.

– Han svarar inte på om det är rimligt om ett statsråd nätverkar och umgås med islamister. De tycks ta lätt på frågan om den växande extremismen, säger hon.

Har förståelse för att han avgår

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har förståelse för att Kaplan väljer att avgå.

– Kaplan kunde inte ens prata om bostadspolitik de sista dagarna. Bostadspolitiken är bland de mest akuta politiska områden vi har. Vi behöver bygga massor med lägenheter och då behöver vi en bostadsminister som fungerar, säger han till TT.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkeson tycker att Stefan Löfven hårdare skulle ha fördömt kontakterna som Kaplan haft.

– Jag tycker inte han gör det, i alla fall inte i tillräcklig utsträckning. Det är nästan att han gör det här under galgen, snarare än att man gjort en analys om att något allvarligt begåtts.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM