Då stängs OS-dörren för Abeba Aregawi

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

"Etiskt förkastligt att äta hjärtmedicin när man inte har problem med hjärtat"

I kväll ska SOK och friidrottsförbundet överlägga angående ett eventuellt OS-deltagande för Abeba Aregawi.

Ett besked kan komma att dröja fram till måndag då OS-truppen kompletteras.

– Det finns inget att ta beslut om än, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Sportbladet.

Abeba Aregawi kan få åka till OS i Rio.
Foto: Jimmy Wixtröm
Abeba Aregawi kan få åka till OS i Rio.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att Dopingkommissionen återkallar sin anmälan mot Abeba Aregawi som nu återigen är fri att tävla.

Detta efter Wadas (World Anti-Doping Agency) rekommendation om att inte ge någon påföljd för de idrottare vars koncentrationer av meldonium, en prestationshöjande substans som också förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskler, varit under ett visst gränsvärde.

Och i Abeba Aregawis fall finns det inga bevis för att hon brukat preparatet sedan den 1 januari 2016, datumet för när det blev förbjudet.

Detta innebär att den 25-åriga 1500-meterslöperskan åter är aktuell för att representera Sverige i OS.

– Jag är så glad att få tävla igen, jag vill till OS, sa Aregawi till SVT Sport efter beskedet.

Sammanträder i kväll

Om hon nu får åka till Rio de Janeiro ligger i SOK:s och Svenska Friidrottsförbundets händer. I kväll sammanträder de båda och ska bland annat överlägga om hon bör få chansen att tävla på OS.

– Vi har en överläggning med friidrottsförbundet i kväll för att se hur de ser på frågan, vad som hänt de sista dagarna och höra om deras bild av Abebas friidrottsliga status. Vad vi vet har hon inte tävlat sedan i februari och därför inte tränat som vanligt. Mer än det vet vi inte, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Abeba Aregawi blev uttagen till OS redan i november förra året men ströks ur truppen när hon i februari blev avstängd på grund av att hon tagit meldonium.

Ny situation för SOK

Nu är det upp till Svenska Friidrottsförbundet att nominera henne igen för att SOK sedan ska kunna ta beslut om hon ska återinföras i OS-truppen.

– Än så länge finns det ingenting att ta beslut om.

– Vi har rollen att göra OS-uttagningar, det är vårt jobb, men det är en hypotetisk fråga. Vi är inte där än. Hon har inte tävlat på hela året och var avstängd fram till i går, säger Peter Reinebo.

Situationen som uppstått kring Abeba Aregawi är ny för både friidrottsförbundet och SOK. Därav kan de inte ge besked om när hennes OS-öde avgörs.

Men på måndag, den 18 juli, kompletteras och färdigställs truppen som ska representera Sverige i Rio.

"Etiskt förkastligt"

Är man inte uttagen då finns det ingen chans att komma med.

– Nej, det gör det inte, säger Peter Reinebo.

Om det blir så att Abeba Aregawi nomineras och får grönt ljus från friidrottsförbundet. Finns det några etiska förhinder med att ta med henne?

– Man kan säga så här. Fallet är nedlagt och därför har vi ett helt nytt läge. Jag kan inte säga så mycket mer än så nu, då blir det bara fabuleringar. Den här processen har varit olycklig för alla parter, rent generellt, och drabbat de som jobbat med Abeba. Men det finns hundra organisationer världen över som hamnat i samma situation.

Peter Reinebo stannar upp en stund, innan han tillägger:

– Jag vet inte vad du menar med "etiska" men att äta prestationshöjande medel med vetenskapen om att preparatet är på dopningslistan, eller ska upp på den, och äta hjärtmedicin när man inte har problem med hjärtat och inte stå för det... Det tycker jag är etiskt förkastligt att göra när man inte behöver det. Och det är inget jag kopplar direkt till Abeba utan det handlar ju om flera hundra andra. Det är oetiskt.

Publicerad: