Trump-supporter gripen för röstfusk

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

55-årig kvinna misstänks ha röstat två gånger

1 av 2 | Foto: AP
Donald Trump.

NEW YORK. Donald Trump upprepar sina anklagelser om att presidentvalet skulle vara riggat – trots att experterna menar att det är nonsens.

I torsdags uppdagades ett misstänkt fall av röstfusk, men det är en Trump-supporter som är inblandad.

När opinionsmätningarna på allvar började visa på rejäl motvind för Donald Trump svarade han med att gå till angrepp – mot det mesta.

Under de senaste veckorna har han anklagat valsystemet, medierna och det politiska etablissemanget för att ingå i en komplott mot honom.

En enig expertkår har dömt ut påståendena som falska.

– Vi kan utan tvekan lita på valresultatet. Röstningsprocessen är säkrare än någonsin, säger Thomas Hicks, ansvarig på den federala instans som ger råd till delstater inför valet, till Time.

Röstade två gånger

Samtidigt har dock forskare medgett att det sker enskilda överträdelser och misstag vid alla val.

I torsdags greps en 55-åriga Terri Lynn Rote i Des Moins, Iowa, för röstfusk. Det hon misstänks för att ha gjort går dock inte riktigt ihop med Donald Trumps retorik. Lynn Rote är nämligen republikan, och ska ha röstat två gånger på Trump.

Enligt tidningen Des Moines Register har 55-åringen förtidsröstat vid två olika vallokaler. Hon sattes i arresten, men släpptes senare mot borgen.

”Kan vara misstag”

Ytterligare två personer misstänks för röstfusk i Des Moines. De ska ha först ha poströstat och sedan även röstat vid en vallokal.

Jamie Fitzgerald, som övervakar valet på orten, säger till Des Moines Register, att han det är första gången på tolv år som han anmält misstänkta brott mot vallagarna.

– Att vi upptäcker det visar att våra system fungerar bra.

– Det är mycket på spel i det här valet. Men i de här fallen kan det ju också röra sig om misstag. Det är inte upp till mig att avgöra, säger han.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM