Grillsåserna ofta rena sockerbomben

avStefan Hesserud Persson

Foto: Thinkstock/Johnér
Många grillsåser och kryddblandningar innehåller mycket socker.

Fem gånger sötare än Coca cola.
Det vi lägger på den grillade köttbiten är inte sällan en rejäl skopa socker, utspätt med vatten.
– Det är som att bada maten i sirap, säger vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Grillsäsongen är i full gång, och för alla grillentusiaster finns det gott om smaksättare att välja bland. På butikshyllorna trängs färdiga kryddblandningar och marinader med grilloljor och barbequesåser.

Men vad är det egentligen vi kryddar vår grillmat med? Plånboken i P1 har tillsammans med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm studerat komponenterna i flera vanliga produkter. Och innehållsförteckningarna är ingen vidare uppmuntrande läsning.

Fyra-fem sorters socker

Foto: Eva Lindblad
Ann Fernholm

– Vi handlar väldigt mycket socker och vatten för ett ganska dyrt pris. Vatten, tomatpuré och socker är de vanligaste ingredienserna i såserna. Vissa innehåller fyra-fem olika former av socker, säger Ann Fernholm till Aftonbladet.

Inte minst barbequesåserna är riktiga sockerbomber. Flera populära sorter innehåller omkring 40 gram socker per 100 gram. En variant innehåller nästan 50 procent socker.

Det ska jämföras med Coca cola, vars sockerhalt ligger på cirka 10 procent.

– Det är som att bada maten i sirap. Jätteäckligt egentligen, säger Ann Fernholm, som granskat sockrets hälsoeffekter i boken ”Det sötaste vi har”.

”Lärt oss gilla”

Även bland de torkade smaksättarna tillhör ofta socker, eller salt, någon av de vanligaste ingredienserna.

– Det fungerar som smakförstärkare, men vi har också lärt oss att äta mycket sött. Det var under 1900-talet som vi lärde oss att ha socker i vår mat, säger Ann Fernholm.

Men säljer inte företagen precis det vi vill ha – sött och salt?

– Jo, och det är helt upp till oss konsumenter vad vi köper. Men jag tror inte att folk generellt har så bra koll på vad vi stoppar i oss. Vi behöver bli medvetna konsumenter och läsa innehållsförteckningen på maten vi köper.

Rådet: Gör eget

Ann Fernholm är noga med att betona att just grillsåser och kryddor inte är den största sockerkällan i vår kost. Men vill man dra ner på det söta i samband med grillningen rekommenderar hon hemgjorda smaksättare.

– Det är jättelätt att slänga ihop en marinad själv på typ soja, lite rödvin och olika kryddor. Och om man vill ha röksmak kan man köpa rökarom separat, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM