Välkänd barnmorska kan öka trygghet

avTT

Foto: Christine Olsson/TT
Att assisteras av en känd barnmorska kan hjälpa mot förlossningsrädsla. Arkivbild.

Att under förlossningen få hjälp av en barnmorska som man känner sedan graviditeten skulle kunna minska förlossningsrädslan hos kvinnor, visar en ny svensk studie.

– Relationen mellan kvinnan och barnmorskan är det avgörande för resultatet, säger Ingegerd Hildingsson, professor vid Uppsala Universitet och en av forskarna bakom studien, till SVT Nyheter.

Enligt tidigare forskning lider mellan 10 och 20 procent av kvinnorna i Norden av någon form av förlossningsrädsla. I dag erbjuds de samtalsstöd under graviditeten på så kallade Auroramottagningar, men enligt den nya studien kan rädslan minska, och till och med försvinna helt, av att ha en känd barnmorska under förlossningen.

– Man har haft som filosofi att kvinnorna ska ha tillräckligt med verktyg för att klara sig själva. Vi försökte vända på det och prova vad som skulle hända om en känd barnmorska var med, och vi har sett jättefina resultat, säger Ingegerd Hildingsson.

Studien visar att nästan var tredje kvinna som assisterades av en känd barnmorska uppgav att förlossningsrädslan helt hade försvunnit. Hela 83 procent hade haft en positiv förlossningsupplevelse. Studien är dock liten, totalt deltog 77 kvinnor som fått remiss till samtalsstöd vid tre sjukhus, varav 34 slutligen hade samma barnmorska vid förlossningen som man träffat under graviditeten.