Nyckeln för svensk VM-hunger: 25 kg lingonsylt

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GELENDZJIK. Landslagskockarna spelar betydande roller för svensk framgång i VM.

Och för Gustaf Sandfridsson och Mats Broström är vissa ingredienser viktigare än andra.

Med på flyget till Ryssland: 25 kilo lingonsylt.

– Har vi inte lingon till husmanskosten får vi smäll på fingrarna. 

Det har varit mängder av förberedelser på alla håll hos de olika funktionerna runt herrlandslaget i fotboll inför avfärden till VM i Ryssland.

Kockarna Mats Broström, som varit med i 18 år och är på väg mot sitt sista mästerskap, och arvtagaren Gustaf Sanfridsson har packat med sig det mest nödvändiga som behövs för att få rätt smak på maten.

– Vi har med oss 135 kilo matvaror. 25 kilo är rårörda lingon, säger Gustaf Sandfridsson.

Lingonen är en väldigt stor andel av det ni har med er…?

– Det går åt. Lingon är populärt som tusan till husmanskosten. Vi har med oss knäckebröd, Kalles kaviar till äggen vid frukosten. Jag har med lite sill eftersom vi är på VM under midsommar. 

Hål i kastrullerna

– Vi har med oss sirap för att kunna göra kåldolmar, ättika så att vi kan göra pressgurka till köttbullarna. Lite räkor tar vi med för att vara säkra på att de är bra.

– Det har hänt att vi missat något och någon som kommit senare har fått ta med sig fem kilo falukorv, säger Sandfridsson. När det gäller basvarorna har hotellet fått beställningslistor på vad vi vill ha. 

Veteranen Mats Broström, som till vardags driver restaurangerna Grodan och Brasseriet, där Sandfridsson jobbar, fyller i:

– Till Moldavien tog vi med all mat, men vi borde haft med utrustningen också. Kastrullerna som fanns på plats var slitna och söndriga, det var hål i dem.

Broström har varit på hotell Kempinski i Gelendzjik i förväg och vet att förutsättningarna kommer vara bra med ett eget välutrustat kök för landslagskockarna, egen matsal för spelare, ledare och gäster och en mycket stor terrass där man kan äta med fantastisk utsikt över bukten och Svarta havet.

Brann i köket

Det har inte alltid varit så bra för de som är ansvariga för den viktiga matlagningen.

– Jag höll på att elda upp halva köket i Toulouse under EM. Sedan hände samma sak i Paris under kvalet vid bortamatchen mot Frankrike. Vi hamnade i ett väldigt smutsigt kök i Paris där vi fick börja med att städa oss fram. Det var mycket som inte fungerade där. När jag drog på olja på deras stekhäll flammade det upp stora eldslågor. Det kändes som jag blev av med halva ansiktet, säger Gustaf Sandfridsson.

På plats vid VM-basen i Gelendzjik och vid de tre gruppspelsmatcherna ansvarar kockarna för fyra måltider per dag – frukost, lunch, middag och kvällsmål.

Menyerna är gjorda för flera veckor framåt, men avslöjas inte för spelarna i förväg och kan med kort varsel ändras.

Vilka är spelarnas favoriträtter?

– Wallenbergare är en, men det är nog för att ”Granen” (Andreas Granqvist) frågar varenda gång… Killarna spelar utomlands till vardags och då vill de verkligen ha svensk husmanskost. Serverar vi köttbullar med potatismos så skyfflas det på ordentligt på tallrikarna, säger Sandfridsson.

Inte krångla till det

– Pannbiff med löksky brukar gå som tåget och lasagne är en storsäljare. De rätterna ska tillagas som de alltid har varit. Vi ska inte krångla till det med några nya experiment. Klassiskt och enkelt så blir det som bäst. Carbonara går alltid hem men det är en svensk variant med grädde, bacon och lök. 

Sebastian Larsson brukar vara lite intresserad och fråga om hur vi lagat till olika rätter.

Vilka är storätarna? 

– Det varierar från dag till dag. Det är ingen given nu för tiden, säger Mats Broström. Tidigare var det Kim Källström och Zlatan om man tänker mängd. Båda åt jäkligt mycket mat.

Hur mycket efterrätter lagar ni?

– Vi brukar alltid ha någon liten efterrätt eller godsak till luncherna – chokladkaka, äppelpaj, muffins – men ibland kan Dale (Reese, medicinsk och fysiologisk koordinator) och Paul (Balsom, fysiolog) säga till två dagar före match att vi ska ta bort sötsakerna helt. Då är det bär och frukt som gäller i stället. De har koll på spelarnas värden, säger Sandfridsson.

Semlorna försvann

Ett tag var nygjorda semlor en stor succé i landslaget.

– Första gången jag gjorde det var efter den här snöiga kvalmatchen i Moldavien. Semlor med hetvägg blev en grej, säger Mats Broström. Semlorna funkade ända tills Erik Hamrén och Henning Svendsen (kostrådgivare) tog över. De tyckte väl inte att de var så nyttiga…

Kockduon lagar inte bara maten åt spelarna, de känner även att de utbildar spelarna i själva ätandet.

– Man blir lite av en matmorsa, säger Mats Broström. Ibland får man förklara vad som går ihop annars kan det bli lite rimmad lax med pommes frites när de själva väljer.

Förtroendet är ömsesidigt. Flera tidigare svenska landslagsstjärnor är återkommande gäster på Broströms restauranger.

– Patrik Andersson, Fredrik Ljungberg och spelarna från VM i Japan 2002 har jag tvingat att höra av sig till mig när de ska ut och äta i Stockholm – och då kommer de till mig, säger Broström.

Kebab nästa?

De båda kockarna representerar också delvis olika svenska matgenerationer.

– 2006 var landslaget på ett studiebesök hos Mercedes och en av spelarna fick frågan vad vi har för husmanskost i Sverige. ”Kebab” blev svaret och för mig som är uppfostrad med Tore Wretman var det ett underhållande svar, säger Broström.

Men just den maträtten kan göra sitt intåg på landslagsmenyn framöver.

Gustaf Sandfridsson, som redan ordnar korv med bröd åt förbundskaptenen Janne Andersson, är Manchester United-supporter och vet vad lagets mittbackstjärna Victor Nilsson Lindelöf gillar i matväg.

– Jag har läst att han käkar kebab när han är hemma i Västerås. Jag får göra en klassisk svensk kebabtallrik till Victor och tigga lite biljetter, säger Sandfridsson.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Albin Ekdals lag i VM-elvan – ta ut ditt lag på manager.aftonbladet.se 00:51
Publicerad: