”Som han täppte igen käften på tvivlarna”

PLUSBETYGEN efter V75 på Östersund: ”Mer gåshud nu än under Elitloppsfinalen”

Readly Express belönas med fem plus.

Seger i Prix d’Amérique, massvis med avel och en form som inte höll för Elitloppet.

I mer än fyra månader har vi väntat på Readly Express.

Lördagens intryck och seger gav mig mer gåshud än Elitloppsfinalen för två veckor sedan. Jag har i alla fall inte väntat förgäves, skönt.

Okej. Det ska sägas direkt:

Det som Wim Paal, Jerry Riordan och Ringostarr Treb och alla andra i kretsen kring hästen lyckades med den där söndagen för två veckor sedan var givetvis häftigt. Ingen skugga ska alls falla över den insatsen. Så klart.

Men under lördagen var Readly Express tillbaka och visade upp sig på tävlingsbanan. Mer än fyra månader har gått sedan den magiska segern i Prix d’Amérique.

Jorma Kontio var tillbaka i sulkyn efter petningen inför äventyret på Vincennes.

Många hade frågetecken kring hästens form, med tanke på avelsarbetet och att hästen, enligt Timo Nurmos, inte var redo för Elitloppet för två veckor sedan. Frågetecken som givetvis var helt befogade – som spelare.

Och vilket svar vi fick, och som Readly Express täppte igen käften på oss som tvivlade.

Spel mot ett mål

Jorma Kontio vägrade ”sova” bort comebacken i sulkyn bakom superstjärnan och började resan mot ledande Volstead redan med 1 400 meter kvar för att, utvändigt, fullständigt bryta ner ”Tarzans” Elitloppshäst lagom till inledningen av sista kurvan.

Sen var det givetvis spel mot ett mål.

Visst, Jämtlands Stora Pris är inte Elitloppet, och det är inte två stenhårda heat på samma dag.

Men visst slås man av tanken av vad Readly Express hade kunnat uträtta på Solvalla? Men, det är ingen mening med att vara efterklok, utan konstatera att den här insatsen var häftig.

Favorit i repris på Vincennes sista helgen i januari 2019? Någon?

V75:s 5 bästa prestationer – och den sämsta:

Vem: 10 Readly Express (V75-6)

Kommentar: Allt är väl egentligen redan sagt. Superhästen visade, trots att inte full form är nådd, att ingen av eliten hade en minsta suck att matcha Timo Nurmos storstjärna.

Norrbottens Stora Pris nästa lördag kan bli nästa start. Det blir lika lekande då, något annat känns osannolikt.

Vem: Emilia Leo

Kommentar: Inte en enda seger någonsin som kusk på V75. Då slog Emilia till – två gånger i rad – inom loppet av 20 minuter.

Först vann hon V75-4 med Oscar Berglunds Hope and Dreams. I V75-5 vann hon med egentränade Sign Me Up Too. Mäktigt för 26-åringen och sambon Oskar Kylin Blom.

Vem: Rebecca Dahlén

Kommentar: Bortsett från Readly Express, så var det tjejernas kväll på Östersund. Och Rebecca Dahlén satte tonen direkt med Minnestads el Paso. Första kusksegern på V75 – på nytt svenskt rekord.

Vem: 1 Erik Sting (V75-2)

Kommentar: Smart kört av Carl Johan Jepson (han kanske inte hade något val?).

Han lät startkanonerna Nobel Amok och M.T.Insider slåss i ledningen i hårt tempo. På upploppet bara rann de undan på 1.09,9.

Jepson summerade det bäst själv efteråt:

”Han gillar det här, jag med”.

Vem: 8 Volnik du Kras (V75-7)

Kommentar: Under Elitloppshelgen skördade Alessandro Gocciadoro galna framgångar. De fortsatte under lördagen med kanonen Volnik du Kras. Överlägsen vinnare och såg inte ens trött ut...

Vem: 1 Chapuy (V75-5)

Kommentar: Storfavoriten kom till ledningen, men fick bränna på allt som gick för att nå dit. Sedan var hästen slagen in i slutkurvan, utan någon kräm kvar. Åke Lindblom får ta nya tag.

avDaniel Söderbäck

ARTIKELN HANDLAR OM