Carl Bildt i hemligt möte med Eritreas utrikesminister

Av: Elisabeth Lidén

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Eritreakännare försiktigt optimistiska till frigivning av Dawit Isaak

Utrikesminister Carl Bildt och Eritreas utrikesminister har haft ett hemligt möte i Bryssel.

Eritreakännare är optimistiska till att det kan leda till ett frigivande av Dawit Isaak.

– Det är en bra början på något positivt, säger Leif Öbrink, ordförande för Stödkommittén Free Dawit.

I tisdags träffades Carl Bildt och Eritreas utrikesminister Osman Saleh i ett hemligt möte i Bryssel, rapporterar Expressen.

Dawit Isaak är den svensk-eritreanska journalist som utan rättegång eller formell anklagelse suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.

Bildt har kritiserats

Carl Bildt har tidigare kritiserats för att inte gjort tillräckligt för att få den fängslade journalisten frisläppt.

Nu kan Bildts pressekreterare Erik Zsiga bekräfta att mötet mellan ministrarna har ägt rum. Men om detaljerna är han förtegen.

– Vi har regelbundet möten med olika regeringar och vi kan inte exakt gå in på detalj vad som diskuterades. Vi gör inte det helt enkelt, säger han.

"Ett tecken på att Dawit Isaak lever"

Leif Öbrink, ordförande för Stödkommittén Free Dawit är optimistisk – trots att det inte är bekräftat att Isaak är vid liv.

– Jag tycker det är bra att vi har haft ministermöte på den här nivån på det här sättet. När Leila Freivalds var utrikesminister försökte hon ju få till möten på det här sättet som inte gått, så det känns som att det är på rätt väg. Jag blir lite optimistisk. Träffas man och diskuterar på det här sättet kan det vara ett tecken på att han lever. Man pratar ju inte om något som inte finns, säger Leif Öbrink.

Publicerad: