Nye bossen: ”SHL har blivit en spottkopp”

avTomas Ros

Foto: Stig Kenne / TT
Michael Marchal.

Han är en ekonomiskt oberoende efter att ha sålt ett inkassobolag.

Nu ska Michael Marchal leda SHL in i en ny era.

– Jag vill lyssna in mig i problemen som finns. Varför har man banderoller med ”hockeymördare” exempelvis, säger nye tillfördordnade vd:n.

Från lugn och ro till mitt in i SHL-stormen.

Det är verkligheten för snart 54-årige Michael Marchal – en skicklig företagsledare och civilekonom från Växjö, med släkt från Nederländerna, som gjort karriär med inkassobolaget United Collectors, som senare såldes och blev Visma Collectors.

– Jag hade precis slutat som vd där och tänkte ta det lugnt. Njuta och spela golf och fokusera på annat. Men sedan kom det här upp och jag var tillgänglig. Sedan är jag väl affärsinriktad, gillar utmaningar och triggas av utveckling, säger han.

”Fin resa med Växjö”

Hockeyintresset har han odlat och förädlat i Växjö och med stadens hockeystolthet Lakers.

– Jag fick frågan för tio år sedan, när det gick dåligt för klubben, om jag ville vara med och stötta. Jag hade sålt mitt bolag och hade lite pengar över.  Till slut blev det jag och Anders Öhman som blev investerare i klubben och nu kan vi se tillbaka på en fin resa med klubben.

Marchal berättar att Lakers tidigt hade möte med Växjö kommun om att bygga en ny arena, värdig högsta serien, men fick kalla handen.

– Varför ska ni bygga en arena? Ni kommer aldrig spela i elitserien, sa kommunen, enligt Marchal.

Nu har Lakers vunnit två SM-guld, äger en arena som genererar generöst med intäkter per betalande åskådare där Marchal varit pådrivare i rollen som styrelseordförande.

– Vi har "gnetat" oss framåt. Småländskt uttryck. Tycker det beskriver resan bra. 

Nu väntar nästa utmaning i hockeysverige. Tillförordnad vd för SHL.

– Vi måste snygga till den bild som många har av SHL. Jag har inget färdigt program hur vi ska lyckas och jag kommer inte peka med hela handen. Kommer lyssna med många människor och få alla runt omkring mig att må bra, och SHL ska lyckas via att alla som jobbar med intresseföreningen utvecklas. Jag kanske inte har viljan att synas så mycket och i Smålandsposten så beskrevs jag som osynliga mannen, det är passande. Jag är inte blyg eller rädd för uppmärksamhet och jag fattar att jag måste ha en annorlunda roll nu i SHL. Det ingår i tjänsten.

”Dags för nytt avstamp”

Alla de 14 ägarna av SHL har olika agendor och Luleå eller Mora har inte samma förutsättningar eller fokus som Djurgården eller Växjö. Det är kanske det som gör vd-rollen speciell och i synnerhet utmanande. Många viljor som ska kokas ned till en fungerande verksamhet.

– Det jag vill uppnå nu är att vi pratar om hockeyn på isen och vilka som vinner. Inte vad SHL gör, eller var Jörgen Lindgren gjort. Dags för ett nytt avstamp. Tycker att SHL har blivit en spottkopp och nu ska den fasaden snyggas till.

Hur ska ni lösa det?

– Vi måste vara lyhörda och alla i vår familj ska vara lika mycket värda. Sedan måste vi prata med de som håller upp banderoller eller ropar ”SHL hockeymördare” och fråga varför de gör så och hur vi tillsammans kan få dem att bli nöjda.

Kommer det att lyckas?

– Det är skitsvårt. Vi har inte lyckats med vår information hittills och kanske måste vår attityd förändras också och hur bli mer öppna.

ARTIKELN HANDLAR OM