Känslosamt när Kennedy Bakircioglu tackade för sig på Tele 2 Arena

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Han hade redan fått det perfekta slutet. 

Nu har Kennedy Bakircioglu även fått den ultimata hyllningen – och det blev känslosamt när Hammarbyikonen tackade för sig.

– Det har blivit väldigt mycket tårar sista tiden, säger han.

Kennedy Bakircioglu debuterade i Hammarby 1999 som 18-åring. Nu, 19 år senare, tackar han för sig.

Under sina elva säsonger i klubben har han hunnit med att vinna ett SM-guld 2001, göra sista målet någonsin på Söderstadion och spelat upp klubben i Allsvenskan igen 2014. 

Men frågan är om det inte är frisparken mot IFK Göteborg den 1 oktober 2018 som många kommer att minnas mest.

1 av 6 | Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Ville sluta

Bakircioglu hade inte fått mycket speltid under säsongen och bara gjort några inhopp han byttes in i den 73:e minuten. 

Sex minuter senare knorrade han in en frispark i krysset och firade med att fångat en inkastad öl och svepa den i farten på väg ut mot fansen. 

– Vet du vad jag hade i tankarna? Vet du vad jag ville göra? Jag ville gå till presskonferensen, ta mina skor och bara ställa upp dem där en gång för alla. ”Härmed avslutar jag. Det här var precis vad jag ville göra och säga, mina skor och mitt firande har talat. Tack för mig!”, sa Bakircioglu i en intervju med Sportbladets Erik Niva tidigare i veckan.

Fick nytt frisparksläge

Men supportrarnas engagemang för avskedsmatchen mot Häcken fick Bakircioglu att fortsätta säsongen ut. 

Och på söndagen var det så dags. Samtidigt som AIK har chansen att säkra guldet på Friends tackas Bakircioglu av på Tele2 Arena. 

Redan med 20 minuter kvar till avspark hördes ”Säg oh, ah, Kennedy” på läktarna och innan avspark väcklades ett mäktigt tifo ut över hela Tele2 Arena. Bakircioglu, som såg tagen ut av hyllningen, startade inte matchen, men fick gå in på planen med kaptensbindeln innan han lämnade över den till Jiloan Hamad.

När Bakircioglu byttes in i den 73:e minuten fick han tillbaka den. Han fick också motta ett enormt jubel, stående ovationer och ”Säg oh, ah, Kennedy” från hemmapubliken.

Bakircioglu fick ett perfekt frisparksläge i den 86:e minuten och det låg förväntning i luften, men den här gången gick frisparken över.

Pensionerar tröjan

Kennedy fick ändå avsluta som en vinnare. Hammarby vann med 1–0 och efter matchen fortsatte hyllningarna med en ceremoni för Bakircioglu.

Hela arenan släcktes ner, telefonerna plockades fram och Anders ”Moneybrother” Wedin sjöng hyllningslåten ”Den bästa vi haft”. Flera Hammarbyprofiler fanns också på plats för att hylla legendaren.

– Det är underbart. Jag vet inte om jag kan ta in allt just nu. Det är mycket känslor, det är härligt. Jag har så mycket att tacka, säger han och fortsätter:

– Att jag slutar på topp med de här grabbarna, det kan inte bli bättre.

Bakircioglu kunde inte hålla tillbaka tårarna och när sportchefen Jesper Jansson meddelade att klubben pensionerar hans nummer 10 i tio år var ikonen minst sagt tagen.

Tårarna bara sprutar

När Sportbladet träffar Bakircioglu timmen efter hyllningen hade han fortfarande svårt att ta in allt.

– Jag försöker landa efter allt som har varit. Det har varit en häftig upplevelse. Det var ett otroligt ögonblick att vara med om. Speciellt att bli mottagen av supportrarna, tifot är helt magiskt. Jag blev väldigt rörd av det, säger han och fortsätter:

– Det är mycket att ta in, mycket känslor. Men det är vackert, ett fint slut. Jag har haft en lång karriär och det känns som att det här var det rätta slutet.

De senaste dagarna har varit en känslostorm för ikonen.

– Det har blivit väldigt mycket tårar sista tiden. När jag suttit hemma och läst igenom allt fint på Instagram, det har varit otroligt mycket folk som skrivit och sagt. Det är svårt, man sitter och kör bil och helt plötsligt början man gråta av glädje. När jag åkte till arenan i dag såg jag alla marschera och det är klart att tårarna bara sprutar direkt. Det är mycket känslor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.