Tidigare Trumprådgivare får sitt straff

avTT

Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Michael Flynn, tidigare säkerhetsrådgivare till USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Michael Flynn, tidigare säkerhetsrådgivare till USA:s president Donald Trump, väntas i dag få sitt straff för att ha ljugit om sina ryska förbindelser för FBI.

Flynn nekade i ett FBI-förhör till att ha diskuterat amerikanska sanktioner mot Ryssland med landets dåvarande USA-ambassadör Sergej Kisljak, men det kom senare fram att han faktiskt hade gjort det.

Fallet har koppling till den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk påverkan på valrörelsen 2016. Flynn är den ende av Trumpadministrationens medarbetare som har erkänt sig skyldig till ett brott som har koppling till Muellers ryssutredning.

Enligt Mueller har Flynn samarbetat med utredningen och åklagaren har bett domaren om att Flynn ska slippa fängelsestraff. Flynn har erkänt sig skyldig och ber om villkorlig dom i högst ett år och samhällstjänst.

Enligt Flynns advokat bör domaren heller inte gå för hårt åt Flynn, då ingen berättade för honom att det var ett brott att ljuga för FBI innan förhöret.

Det argumentet gav dock åklagare Robert Mueller inte mycket för.

"En sittande nationell säkerhetsrådgivare, före detta chef för en underrättelseorganisation, pensionerad generallöjtnant och krigsveteran sedan 33 år vet att han inte ska ljuga för federala agenter", skrev Mueller i en inlaga till rätten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trumps USA

FBI