NMR vill demonstrera i Stockholm

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
NMR har ansökt om att få marschera genom centrala Stockholm den 25 augusti. Arkivbild.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har lämnat in en ansökan om att demonstrera i Stockholm den 25 augusti. Samma dag hålls även en demonstration för strejkrätten.

Enligt ansökan vill NMR marschera genom centrala Stockholm och avsluta på Mynttorget utanför riksdagen, skriver Stockholm Direkt.. Den nazistiska organisationen uppger att demonstrationen kan locka mellan 30 och 3 000 personer.

Polisen vill inte säga något om hur den ställer sig till NMR:s ansökan.

– Ansökan är mottagen och kommer att bearbetas i vederbörlig ordning. Vi har inget att beslut att delge i nuläget. När det är klart är det klart, sedan finns det alltid möjlighet att överklaga, säger polisens talesperson Lars Byström till TT.

NMR:s planerade marsch sammanfaller med vänsterdemonstrationen "Strike back – försvara strejkrätten", som hålls samma dag. Huruvida detta påverkar polisens beslutsfattande gällande NMR:s ansökan vill inte Lars Byström kommentera. Klart står att det är svårt för polisen att neka tillstånd för demonstrationer.

– Demonstrationsfriheten är skyddad i grundlagen och det krävs väldigt mycket för att vi ska kunna säga nej. Det har inte hänt speciellt många gånger under de 45 år som jag har varit verksam, säger Lars Byström.

NMR närvarade under Almedalsveckan i Visby i juli, där polisen öppnade åtminstone 35 förundersökningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och misshandel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM