Efter olyckan: ”Kan vara vaken i tre dygn”

Tvingades avsluta karriären efter masskrocken • Elin Gustavsson, 38 om: • Långa vägen tillbaka • Smärtan som gör sig påmind • Framtiden

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Elin Gustavsson, 38, var proffstränare med ett eget travstall.

10 mars 2016 förändrades allting – i en hemsk olycka på Bergsåker.

I en stor intervju berättar hon om den långa vägen tillbaka, att lägga ner travkarriären och smärtan som fortfarande gör sig påmind.

– När jag får den tunga värken är det otroligt tungt. Jag kan vara vaken i tre dygn, säger hon.

Ett jobb hos en återförsäljare till olika travbutiker, anställning hos proffstränaren Anders Wallin och en egen tränarrörelse som proffstränare.

Så såg vardagen ut för Elin Gustavsson för två och ett halvt år sedan.

Den dramatiska olyckan på Bergsåkers travbana 10 mars 2016 förändrade allting.

– Allt handlade om travet i och med mitt jobb på Finntack som är återförsäljare till alla travbutiker. Jag var runt i butikerna och jobbade mycket hemifrån under tiden. Jag hade proffslicens och körde en hel del lopp och hade min egna lilla tränarrörelse och tanken var att ta med sig några hästar ner till Knivsta, det var precis innan vi skulle flytta ner från Sundsvall.

”Hann tänka ganska mycket”

Den 10 mars 2016 satt Elin Gustavsson upp bakom hästen Julia Hills. Hästen Golden League låg i främre delen av fältet då hästen plötsligt gick omkull. Flera ekipage bakom hade ingen chans att väja och stöp i backen. Bland annat Elin Gustavsson som landade på nacken.

– Jag tänker ganska ofta på olyckan eftersom jag har mycket värk som påminner mig hela tiden. Jag åkte på en ordentlig whiplash och har mycket värk i nacken.

Vad tänkte du där och då?

– Jag hann tänka ganska mycket, men mest på hästarna och inte på mig själv. Jag trodde hästen (Julia Hills) jag körde skulle bryta alla ben.

– Jag röntgades och ligamenten runt nacken hade fått sig en ordentlig smäll då jag landade på nacken, och båda knäna fick en ordentlig smäll. Knäna har jag problem med, men de har jag ändå kunnat träna upp.

”Fick sjukt mycket värk”

Efter olyckan försökte Elin Gustavsson ta sig tillbaka som både tränare och kusk. Värken satte stopp och vid årsskiftet 2016/2017 lämnade hon in sin licens och lade travsporten helt på hyllan.

– Jag provade att köra några lopp efteråt men det klarade inte nacken av, jag fick så sjukt mycket värk. Det är helt fel ställning för nacken att köra häst. Jag kommer aldrig kunna jobba 100 procent med travet igen, säger Elin Gustavsson och fortsätter:

– Nu har jag lärt mig leva med det och jag vet vad jag klarar av. Det som är jobbigt är att man inte har något datum, då kommer det att gå över. Bryter man ett ben vet man att efter x antal veckor blir det bra. Ingen vet hur lång tid det tar innan det blir bra, om det ens någonsin blir helt bra.

– Det är väldigt jobbigt, jag har väldigt mycket värk men samtidigt perioder när jag inte känner av det alls. Perioderna är kortare nu när jag får värk än tidigare.

Elin Gustavsson tillsammans med sambon och stjärnkusken Ulf Ohlsson.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Elin Gustavsson tillsammans med sambon och stjärnkusken Ulf Ohlsson.

”Känns som hokus pokus”

Värken i nacken gör sig påmind och det enda som i dag hjälper henne är besöken hos en osteopat.

– Det känns nästan som hokus pokus men det är det enda som hjälper på riktigt. Jag har gått hos honom i ett och ett halvt år och tidigare varit på behandlingar hos sjukgymnaster.

Elin Gustavsson är sambo med stjärnkusken Ulf Ohlsson, och hänger fortsatt med inom travet genom sina sändningar i ATG Live.

– Jag har fått jobba med en hel del andra grejer. Bland annat gör jag ATG Live då och då och det är mitt sätt att få hänga med i travet. Jag tycker det blir roligare och roligare.

Hon fortsätter:

– Jag har fått ändra hela livsstilen på något vis. Jag har fått lära mig att klara av det, från att vara van vid att bara köra på och veta att man klarar av allting. Jag får tänka om lite. Gör jag någonting fysiskt så vet jag om att jag förmodligen kommer ha värk flera dagar efteråt, det gäller hela tiden att hitta var gränserna går.

– Man tvingas att lära sig leva med det. Från början var det svårare att acceptera att det inte var som vanligt. Jag har jobbat hundra procent som markvärd i ett år men jag har blivit väldigt sliten i nacken och kommer gå ner till 50 procent. Samtidigt kan jag inte bara sitta helt stilla, då får jag också jätteont. Jag behöver röra på mig.

”Inte världens trevligaste alla gånger”

När har det varit som allra tyngst?

– Tyngst var nog de tre-fyra första månaderna efter olyckan. Det var en jobbig ovisshet då man inte visste om jag någonsin kommer bli av med smärtan i nacken. Att ha konstant värk tar mycket på psyket och man kanske inte blir världens trevligaste alla gånger. Ont i kroppen kan man ju ha från och till, men den här värken är så grym, det är jobbigt.

Kan du förklara smärtan du har?

– Det går inte ens att förklara. När jag får den tunga värken är det fruktansvärt tungt. Jag hamnar i en ond cirkel och kan vara vaken i tre dygn.

Hur kommer du ur den onda cirkeln?

– Jag vet inte hur jag klarar det, men man kommer ur det på något vis. Man får alltid tänka att det finns de som har det värre.

”Måste ge det år”

Efter olyckan fanns tankarna att ta sig tillbaka till travsporten. De har hon givit upp, trots att hon ibland är med i jippo-lopp, som ett ponnylopp för en vecka sedan.

– Förut tänkte jag att jag skulle ta mig tillbaka som travtränare och jag provade att köra lopp. Men de antal gånger jag varit hos läkarna har de sagt att det inte handlar om en månad framåt, utan man måste ge det år. Innan man insåg det var det ganska jobbigt. Nu har jag accepterat det och tar en bit och en dag i taget.

Trots värken så känner Elin Gustavsson en tacksamhet över att hon ändå kan leva ett hyfsat drägligt liv, så här i efterhand.

– Visst är det jobbigt när värken är som värst, men jag hade ändå tur att jag inte bröt nacken. Jag får tänka att jag upplevt väldigt mycket roligt inom travet. Nu var det någon som bestämde att det skulle bli så här.

Hur stora förhoppningar har du att du ska kunna leva en ”normal” vardag igen?

– Det finns ju absolut de dagarna när jag kan leva ett normalt liv, det har blivit mycket, mycket bättre det sista halvåret. Men sen kommer dipparna också. Men det är mer bra perioder nu, än det var tidigare.

Foto: KANAL75, MICKE GUSTAFSSON/TR BILD
Elin Gustavsson.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN