Maximus, 9, hittade flaskpost från 2006

avClaes Olsson

Under en morgonpromenad hittade nioårige Maximus flaskpost – från 2006. Nu har han fått kontakt med avsändaren.

– Barnen var i extas och tyckte att det var superspännande, säger Maximus mamma Malin Björklund.

Familjen Björklund Håkansson var, i början av juni, ute på morgonpromenad på ön Tallskär i Oskarshamns skärgård. Då såg de hur en flaska hade blåst upp en bit upp på land. Malin Björklund sa åt nioårige Maximus att springa fram och kolla vad det var. Fyndet visade sig vara en 12 år gammal flaskpost, från den 27 juli 2006.

– Det var lite häftigt. Det stod att Johan, 5 år, hade skickat flaskposten och att han ville att vi skulle höra av oss, säger Malin Björklund.

1 av 3 | Foto: Malin Björklund
Brevet postades den 27 juli 2006.

Fick svar efter två månader

Flaskan var märkbart sliten och pappret gick nästan sönder när de tog ut det. De förstod att Johan är 17 år nu och att mejladressen kanske inte används längre.

– Vi skickade ett mejl nästan med en gång. Vi fick inget svar men så tänkte vi att “nu måste vi ta tag i det här”. Så vi delade det på Facebook, säger Malin Björklund.

Och där tog det fart. På bara någon timme hade 600 personer delat bilderna på flaskposten. Dagen därpå fick de ett meddelande – från Johans pappa.

– Barnen var i extas och tyckte att det var superspännande. Det verkar som att de tyckte det var roligt att vi hittat det efter så lång tid, säger Malin Björklund.

Foto: Privat
Det här är Johan Eriksson, 5 år, i dag. Förlåt, 17 år!

Glad att svaret dröjde

Det var alltså Johan Eriksson, 17, från Stockholm som sjösatte flaskposten för 12 år sedan. Han säger att han inte riktigt minns allt.

– Det är så längesedan. Jag kommer i alla fall ihåg att jag kastade i den från färjan mellan Gotland och Nynäshamn, säger han.

Hans syster kastade i en vid samma tillfälle och fick svar bara ett år senare. Den hittades också i Oskarshamn. Men Johan är glad att hans svar dröjde.

– Det är roligare nu. Det är en konstig känsla, det är 12 år sen. Jag kommer knappt ihåg det, säger Johan Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Oskarshamn

Gotland